Egy órán belül elkészülnek azok a beadványok, ami alapján a parlament megindíthatja az államfő megbizatásának felfüggesztési procedúráját - jelentette be szerdán délelőtt Eugen Nicolaescu a liberális párt PNL alelnöke. A parlamentet helyi idő szerint 16 órára hívták össze. Helyi elemzők egy része államcsínynek titulálja a kormánykoalíció akcióit, de a nemzetközi szakértők is megkérdőjelezik a lépések törvényességét. A kormányzó Szociálliberális Unió (USL) kezdeményezésére kedden a parlament váratlanul leváltotta az ellenzéki ombudsmant és mindkét ház elnökét, alig titkolva, hogy a politikai leszámolás része annak a nagyszabású tervnek, amely Traian Basescu felfüggesztését célozza. Az USL emellett saját jelöltjeit választatta meg a közszolgálati rádió és televízió elnöki tisztségébe is.

A jogszabályok szerint az államfőt csak abban az esetben függesztheti fel a két ház törvényhozóinak többsége, ha az súlyos megsérti az alkotmányt. A felfüggesztést a szenátorok és képviselők egyharmada kezdeményezheti. A parlament szavazata azonban nem elegendő, a menesztéshez az alkotmánybíróság véleményezése is szükséges és 30 napon belül referendumot is ki kell írni. A Ponta kabinet azonban erre is talált megoldást, kormányközeli hírforrások szerint a mai kormányülésen sürgősségi rendeltben módosították az alkotmánybíróság hatáskörét, úgy, hogy a taláros testület ezen túl legfeljebb tanácsosi szerepet tölt be a parlament életében.

Az államfő felfüggesztése esetén a szenátus elnöke - jelen esetben a kedden kinevezett - Crin Antonescu - veszi át ideiglenesen, korlátozott hatáskörökkel az államfő szerepét. Az alkotmány értelmében ugyanis a szenátus elnöke az államfő után a második legmagasabb közméltóság Romániában.

Egyszer már megpróbálták

Traian Basescut már 2007-ben is megpróbálták elmozdítani Románia éléről, de a felmentésére kiírt referendumot végül hatályon kívül helyezték.

Az államfő és Victor Ponta miniszterelnök között dúló politikai csatározást nagy médiaérdeklődés övezi a világsajtóban. Az AFP szerint az államfő és a balközép kormánykoalíció totális háborút vív egymással, és még az ellenzéki irányítás alatt lévő intézmények felett is át akarják venni a hatalmat. A fejlemények alakulása miatt több civil szervezet, köztük a Soros Alapítvány aggodalmát fejezte ki a tekintetben, hogy a kormány nyomás alá helyezi a független intézményeket. Az elmúlt napokban az alkotmánybírákat is számtalan támadás érte, a taláros testület bejelentette, hogy európai fórumokhoz fordult segítségért, mivel veszélybe került a függetlensége. Több lap, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetét idézi aki "mélységes aggodalmát" fejezte ki a "demokratikus intézmények függetlenségét" ért fenyegetések miatt. A Reuters hírügynökség tág teret szentel az államfő és a kormány közti konfliktusnak, és elemzőket idéz, akik szerint az USL akciója sérti a jogállamot és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.