A nacionalista Éjszakai Farkasok motoros banda az elmúlt másfél évben 56 millió rubel (1,1 millió dollár) kormánytámogatást kapott, többek között Nyugat-ellenes show műsorok rendezésére országszerte - gyermekek részére. Vezetőjük, a "Sebész" néven ismert Alekszandr Zaldostanov, gyakran jelenik meg Vlagyimir Putyin elnökkel nyilvános rendezvényeken.

Az információt internetes oldalán hozta nyilvánosságra Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista. Beszámolója szerint a nagyszabású rendezvények egész során horrorisztikus figura szimbolizálja a Nyugatot, amelynek célja Oroszország megsemmisítése - írta a The Moscow Times.

A motorosok által előadott egyik újévi gyerekműsorban a Nyugatot képviselő figura a következőt szavalja: "Oroszországot meg kell fosztani a szabadságtól, meg kell láncolni a szláv nemzeteket, a békét a vérükre kell építeni, s aki nem ért egyet velünk, annak meg kell halnia". Egyedül ezeknek az újévi műsoroknak a finanszírozására 12,5 millió rubelt kaptak a Nemzeti Jótékonysági Alaptól.

"Célunk alternatívát teremteni a külföldi dominanciának, a show nevelési célja nagyon fontos" - nyilatkozta a főfarkas a Novosztyi hírügynökségnek. A műsorok természetesen a jó győzelmével végződnek az ördögi Nyugat fölött.