A magán- és külföldi cégeket az elektromos energiaiparban korlátozó alkotmányos reformtervezet, amelyet Andrés Manuel López Obrador vasárnap késő este terjesztett be a törvényhozás elé, nem kapott elég szavazatot.

A vasárnapi kudarc után López Obrador külön törvényjavaslatot nyújtott be az elektromos akkumulátorok gyártásához nélkülözhetetlen nyersanyagról, a lítiumról, amely egyébként része volt a vasárnap elbukott alkotmányreform-tervezetnek - írja az MTI.

A lítiumtörvényt egyszerű többséggel fogadták el, míg az alkotmányreformhoz kétharmados többségre lett volna szükség, amellyel a mexikói elnök nem rendelkezik a képviselők között. A törvényt az 500 képviselő 298 szavazattal hagyta jóvá, de még a szenátusban is meg kell szavazni, ahol a kormányzó Morena pártnak szintén többsége van.

Az alsóházban hétfőn elfogadott törvényjavaslat állami tulajdonú vállalatot hozna létre a lítiumbányászat irányítására.

Mexikó jelentős lítiumkészletekkel rendelkezik Sonora államban - jelentette a Mining Technology című szakportál 2019-ben. A projektek jelenleg a feltáró szakaszban vannak. A termelés beindításához közeli állapotban csak egyetlen lítiumbánya van Mexikóban, amelyet egy kínai cég üzemeltet. Az előző kormányok nyolc feltárási koncessziót adtak ki, ezek továbbra is hatályban maradnak.