Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nancy Pelosi amerikai házelnök Tajvanban tett diplomáciai látogatását arra használja Kína, hogy hadgyakorlatokat folytasson és az ország külügyminisztere, Joseph Wu szerint az állandó fenyegetéssel már most a megszállásra készülnek - derül ki a Reuters tudósításából.

Sajtótájékoztatóján Wu nem tudta megmondani, mikor várható a valódi támadás, de szerinte egyértelműen a kínai haditerv része a katonai aktivitás rendszeresítése. Bár nem említett párhuzamot, de az év elején az orosz erők is hadgyakorlat örve alatt vették körbe Ukrajnát, mielőtt február végén megindították a megszállást. Wu szerint Kína

nagyszabású hadgyakorlatokat és rakétakilövéseket, valamint kibertámadásokat, dezinformációt és gazdasági kényszerítést alkalmaz, hogy ezzel próbálja meggyengíteni a tajvani közhangulatot.

Arra számít, hogy a hadgyakorlatok hivatalos befejezése után Kína rutinszerűvé teszi a tevékenységét, és ezzel akarja majd átrendezni a Tajvani-szoros status quóját, közelebb tolva a választóvonalat a szigetországhoz. Wu a nemzetközi támogatás növelését sürgeti, mivel Kína válasza "világos képet" rajzol az ország Tajvanon túli geostratégiai ambícióiról.

Pragmatikus szorongatás

Bár az állandó fenyegetettség kialakulása valós veszélyt jelent, a Pentagon továbbra is kitart amellett, hogy Kína csak erőt fitogtat és a konfliktusszítással próbálkozik, de a következő két évben biztos nem fog megszállással próbálkozni.

Korábban a CIA igazgatója, William Burns azt mondta, hogy nem szabad lebecsülni Hszi Csin-ping kínai elnököt. Ugyan az oroszok kudarca Ukrajnában és a nyugati hatalmak összezárása késleltetheti a drasztikus lépéseket Tajvanban, Hszi eltökélt abban, hogy létrehozzon egy akkora haderőt, amivel valóban villámháborút tud nyerni a szigetország ellen.

A bejelentett kínai hadgyakorlatoknak vasárnap kellett volna befejeződnie, azonban a ország Keleti Színtéri Parancsnoksága hétfőn újabb hadgyakorlatot kezdtek, ezúttal a tengeralattjáró elhárításra és egyéb tengeri támadási műveletekre összpontosítva.

Tengeri patthelyzet

A tengeri gyakorlatokkal Kína egy kisebb blokádot létesített Tajvan körül, ami megnehezítheti a velük megszüntetett kereskedelmi kapcsolatok pótlását is. Bár katonai aktivitás a légtérre is kiterjed, a Taipei Times cikke szerint az egyelőre nincs kihatással a repülős forgalomra.

A Reuters információi szerint a két ország között húzódó Tajvani-szoros két oldalán körülbelül 10-10 hadihajó sorakozott fel. A szigetország hivatalosan kedden kezdte meg saját hadgyakorlatát, amit eredetileg nem válasznak szántak. Ennek keretében a Pingtung megye partjainál tüzérségi teszteket hajtottak végre.

Eközben az Egyesült Államok hadihajói is folytatják a környéken a járőrözést, de Joe Biden amerikai elnök első nyilatkozatában csak úgy kommentálta a történteket, hogy aggódik a mozgás miatt, de nem hiszi, hogy "ennél többet" fognak tenni a kínaiak.