Nagyon nehéz helyzetbe hozta a síturizmust a koronavírus-járvány második hulláma, a népszerű európai síterepeken ürességtől kongó szállások és üres lejtők a jellemzőek, eközben már számos síutazások szervezésére szakosodott iroda összeomlott - írja összefoglalójában a Financial Times.

Az európai Alpok a világ legnépszerűbb síelési helyszíne, itt található a világ összesen 2084 síterepének egyharmada Laurent Vanat iparági elemző szerint. Egy szezonban általában 28 milliárd euró forgalmat generál a hegység, ami szintén egyharmada a világ síturizmusának és az európai turizmus értékének mintegy 7 százalékát teszi ki.

Ebben a szezonban azonban ennek töredékét sem fogja kitermelni. Miután az egyébként nagyon forgalmas húsvéti szezont a Covid-19-es járvány betörése félbeszakította, s arra kényszerítette az utazásszervezőket és légitársaságokat, hogy vészmegoldásokkal szállítsák haza a rettegő síelőket, a járvány második és harmadik hulláma gyakorlatilag ellehetetlenítette a karácsonyi és újévi szezont.

Az osztrák és olasz síterepek közül nagyon sok zárva (az osztrákok csak rövid időre nyithatnak ki, majd be is zárnak január elejéig), és Franciaország is bejelentette, hogy összes síliftje állni fog január 7-ig. Svájc az óvatos nyitás mellett döntött, de komoly nyomás alatt állnak a szomszédos országok részéről, hogy ismét zárják be a síterepeket, s tekintve a szigorú karanténintézkedéseket, a külföldi utazások a környező országokban nagyon nehézkessé váltak.

A lap szerint egy átlagos síelési túra az Egyesült Királyságból az Alpokba most 1200 font körül lenne, azonban a síelők nagyon óvatosan foglalnak csak, tekintettel az emelkedő fertőzési számokra és a különböző korlátozásokra. Mint kiderül, az óvatosság nem volt hiábavaló, hiszen a hét végén számos európai ország beutazási korlátozásokat jelentett be a brit lakosokkal szemben a koronavírus újabb variánsának felbukkanása miatt.

Az iparág egyik legnagyobbja, a Crystal Ski Holidays szerint a foglalások jóval 50 százalék feletti mértékben csökkentek idénre. Szezononként mintegy 170 ezer ember utazik rajtuk keresztül a kontinensre síelni, azonban januártól kezdve kapacitásaikat felezik és jó 20 százalékkal csökkentik azon síterepek számát, ahová utazásokat szerveznek. Nagy versenytársuk, a Hotelplan nevű cég az összes foglalást törölte decemberre és januárra, vezetőjének elmondása szerint a szezon hátralévő részének sorsa egy hajszálon múlik.

A bezárások és törlések az egész szektort nagyon nehéz helyzetbe hozzák, a Crystal Ski anyavállalata, a Tui ebben a hónapban jelentett rekordnagyságú, 3,2 milliárd eurós éves veszteséget. A cégek eközben folyamatosan tárgyalnak a szállodaüzemeltető cégekkel a költség- és kapacitáscsökkentésekről.

A magyar irodák is nehéz helyzetben

A magyarországi, főként síutakat szervező cégek sincsenek igazán könnyű helyzetben. Az általunk megkeresett ezzel foglalkozó utazási irodák közül jó néhány már honlapján közli az érdeklődőkkel, hogy az idei szezonban egyáltalán nem szerveznek utakat, mások fel sem vették a telefont. Vannak azonban optimisták is, akik ugrásra készen várják, hogy a kedvelt síterepeken és Magyarországon feloldják az utazási korlátozásokat.

Tatár Annamária, a TandT Sport Travel irodavezetőjének elmondása szerint ők bizakodóan várták a mostani szezon, tavasszal abban reménykedtek, hogy a járványnak itt már nem lesz hatása. Ők jellemzően már február-márciusban előre lekötik a szálláskapacitásokat a partnereknél, ezt most is megtették. A korábbi években szeptember-októberben már jellemzően a sítáborok férőhelyeinek 80-90 százaléka be szokott telni, azonban most még minden táborukba bőven van hely. A szomszédos országokba síeléseket szervező iroda a családi sítáborok mellett cégeknek is szervez csoportos síeléseket és egyéni utazókat is kiszolgál. A céges ügyfelek az idei szezonban gyakorlatilag kiestek, az iskolai síutak pedig lekerültek a napirendről.

Nem tudunk mást tenni, mint folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a partnerekkel és várunk, ha osztrák részről január 18-án tényleg feloldják a korlátozásokat és nyitnak a sípályák, továbbá magyar részről is enyhítenek, azonnal ki tudjuk szolgálni az ügyfeleket - mondta az irodavezető. Annak ellenére, hogy minden iroda nehéz helyzetben van, ő még nem hallott arról, hogy valaki teljesen lehúzta volna a rolót. A tartalékai azonban nyilván nem mindenkinek végesek - tette hozzá az irodavezető.

Oda is kell jutni

A magyarokkal szemben a brit síelők életét bonyolítja az is, hogy ők jellemzően repülővel járnak síelni. Itt azonban a járatok komoly ritkulásával és a jegyárak emelkedésével kell szembesülniük. Nem is beszélve arról, hogy a biztosítók nem nagyon akarnak arra az esetre védelmet nyújtani, ha a járvány miatti lezárások okán hiúsulna meg egy út, vagy akár az utazás alatt valaki Covid-19-es fertőzést kapna.

Ráadásul, ha valakinek mégis sikerül eljutnia egy nyitva lévő síterepre, fel kell készülnie arra, hogy az élmény más lesz, mint amit megszoktak. Az osztrák és a francia síterepeken aligha lehet számítani azokra a pezsgő aprés ski partikra, amit annyi utazó kedvelt. Már csak azért sem, mert emlékezetes, hogy tavasszal az egyik legkedveltebb ilyen hely, Ischgl lett kikiáltva az akkori első hullám egyik szuperterjesztő helyszínévé.

A lap szerint egyébként az európai havas sportokra épülő iparágnak amúgy is komoly nehézségeket okoz a brexit. Ezentúl ugyanis teljesen más megítélés alá esnek egészségügyi ellátás finanszírozása szempontjából az Alpokba utazó brit turisták, és az onnan érkező szezonális munkavállalók foglalkoztatása is bonyolultabbá válik.

Majd jövőre

Nem csak rossz hírekkel kell azonban szembesülniük a síterepeknek, van néhány reménykedésre okot adó fejlemény is. A nyári szállások iránt például drasztikusan megnőtt a kereslet, sokan menekültek ugyanis a hegyek közé a nagyvárosokból a lezárások időszakára. Az egész szezonra történő szállásbérlések száma is jelentősen megugrott, sokan azok közül, akik távmunkában dolgoznak, leköltöznek ugyanis egy síterep közelébe átmenetileg és onnan járnak a munka mellett síelni.

Bár a síszettek eladásai történelmi mélypontra zuhantak, azonban nőtt a túracipők és a sífutó szettek és a túrasí szettek iránti kereslet.

A szállások és a szolgáltatók ugyanakkor a mostani rossz szezon után kirobbanóan jó 2021-2022-es szezonban reménykednek, és ennek megfelelően már korábban megnyitották ezeket az időpontokat az előfoglalásra. Nem hiába, a korábbi előfoglalások sokszorosa érkezik a jövő évi szezonra, és az is látszik, hogy sokkal nagyobb arányban foglalnak az emberek a drágább árkategóriájú szállásokra. A lap szerint ez azért lehet, mert sok vendég az idei kihagyott szezon után hajlandó lenne a következő évben akár többet is költeni a síelésre.