"Repülőgépeink és helikoptereink elkezdték a terroristák létesítményeinek támadását a Gázai övezetben" - jelentette be az izraeli hadsereg Twitter-oldalán. Úgy tudni, Rafah térségében lévő célpontokat bombáztak - írja az atv.hu az MTI-re hivatkozva.

Az izraeli hadsereg szerint pénteken 16 rakétát indítottak a radikális iszlamista Hamász uralta palesztin övezetből. Az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszernek értesülések szerint nyolcat ezek közül sikerült lelőnie. A rakétatámadás esetleges áldozatairól és károkról egyelőre nem tudni.

QP | Quality Placement

Általános készültség

A palesztin fegyveres szervezetek, köztük a Hamasz is a rakétatámadást követően kiadott közös nyilatkozatban jelentették be a háborúra való általános készültséget. Pénteken négy palesztin vesztette életét és 180-an sebesültek meg az izraeli katonaság lövéseitől a Gázai övezet határán lezajlott tüntetéseken.

Erőszakossá vált tüntetés

A gázai palesztinok az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek péntekenként, és azért, hogy kapják vissza Izraeltől azokat a területeket, amelyeket el kellett hagyniuk az új állam 1948-as megalakulásakor.

Az izraeli média pénteken azt jelentette, hogy egyezségre jutott Izrael és a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet arról, hogy utóbbi megfékezi az erőszakot a határ mentén hónapok óta zajló tüntetéseken, cserébe az övezet gazdasági könnyítéseket kap. A pénteki tüntetés a megállapodás ellenére erőszakossá vált, a rakétatámadás, illetve az izraeli válaszcsapás pedig tovább fokozza a feszültségeket a konfliktus szereplői között - írja az MTI.

Képünk forrása: Shutterstock