A 65 éves kor előtt kezdődő demenciát fiatal korban kezdődő demenciának nevezik (YOD, young-onset dementia), ezzel megkülönböztetik a későbbi, 65 évesnél idősebb életkorban kezdődő demenciától (LOD, later-onset dementia). Egy nagy metaanalízis szerint jelenleg globálisan 3,9 millión szenvednek fiatal korban kezdődő demenciától - írja az Orvostovábbképző Szemle online kiadása.

A kutatók friss globális becslése szerint 100 ezer emberből 42,3 - 54,0 személynél észlelhetőek már 65 éves koruk előtt az emlékezés zavarai. Egy egészen új, több földrészre (Európa, Ázsia, Észak-Amerika, Óceánia) kiterjedő  csaknem 3 millió beteg adatait összegző metaanalízis szerint a 30 és 64 éves korosztályban 100 ezer személyből 119-nél fordul elő fiatalkori demencia. 

Még mindig alulról közelítik a valós számot

Bár az új globális felmérés szerint a betegség gyakorisága magasabb, mint azt korábban gondolták, de ez valószínűleg még mindig alulról közelíti a valós számot, hisz nem állnak rendelkezésre jobb minőségű adatok.

A JAMA Neurology folyóiratban online megjelent tanulmány szerint a fiatal korban kezdődő demencia gyakorisága 60 év fölött exponenciálisan növekszik. A 30-34 évesek körében még rendkívül ritka, 100 ezer főből mindössze 1,1 fő szenved benne, a 60-64 évesek körében viszont már több 77 fő jut 100 ezer emberre.

Az elváltozás előfordulási gyakorisága a nők és a férfiak körében hasonló, az Egyesült Államokban alacsonyabb, mint Európában, és legmagasabb a felső-közepes jövedelmű országokban.

Az élet aktív szakaszában támad

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a fiatalkori demencia előfordulásának ismerete és értékelése alapvetően fontos az egészségügyi szolgáltatások megfelelő megtervezéséhez és megszervezéséhez. Különleges jelentőségét az adja, hogy az érintetteket életük aktív szakaszában, karrierjük közepén, sújtja, akkor, amikor gyermeket nevelnek, és házastársuk sem tudja ápolni őket, hisz a család fenntartása érdekében továbbra is dolgoznia kell.