Alois Alzheimer már 1907-ben leírta a betegség jellemzőit, de csak bő 70 évvel később kezdett el vele komolyabban foglalkozni az orvostudomány. A gyógymód megtalálására kifejtett erőfeszítések eddig nem vezettek sikerre - derül ki a portál cikkéből.

Az utóbbi két évtizedben több mint négyszáz gyógyszert vetettek alá klinikai vizsgálatnak, és azok majdnem 100 százalékban hatástalannak bizonyultak. Jelenleg mindössze ötféle gyógyszert forgalmaznak, ám ezek is csak lassítják az Alzheimer-kór előrehaladását.

A kudarcok legfőbb oka a betegséggel kapcsolatos ismeretek hiánya. A legtöbb tudós alapvetően egyetért abban, hogy az agyban két fehérje tehető felelőssé a betegség kialakulásáért, a két fehérje viszonyát azonban nem tudták feltérképezni.

Nehézséget jelent, hogy a páciensek nagyon különbözőképp reagálnak a pirulákra, s hogy a hatástalan gyógyszerekről az orvostudomány nem osztja meg egymással az információkat. A legtöbb tudós szerint jelenleg a legtöbb, amit tehetnek, hogy kitolják a betegség kialakulásának idejét.

Igazi áttörést persze az hozhatna, ha a világvezetők komolyan vennék a betegséget - Magyarországon nem teszik -, és elkezdenék komolyan támogatni az ügyet.