Különleges, a kutatókat lenyűgöző, másokat kellően idegesítő jelenség zajlik az Egyesült Államok keleti, jól behatárolható felén: milliárdos nagyságrendben megjelentek a kabócák. Az angolul gyűjtő jelleggel "cicada" (Cicadidae), illetve a kabócák időszakosan megjelenő csoportjai, Brood-X, azt takarja, hogy ez a jelenség nagyjából 17 évenként fordul elő, ilyenkor kelnek ki a kabócák párt keresni, és a következő generáció csak újabb 17 év múlva jelentkezik.

Mindezt úgy, hogy milliárdnyi példánya jön elő egyszerre a földből, illetve bárhonnét, ahol addig fejlődött.

A kabócáknál elve elterjedt, hogy 2-5 évet föld alatt töltenek, a szóban forgó Magicicada viszont végletekig viszi ezt a nyugvó periódust a maga 17 évével.

Az Egyesült Államokban megfigyelhető rajzás miatt most is azon jár a tudósok agya, miért lehet az, hogy prímszámra tervezett a faj életciklusa, amivel más fajok szaporulatával szemben túléléshez jut, és nem utolsósorban a szaporodási ciklusa és megjelenése a földből komoly hatással van a természetes közegre.

Káros a maga módján, de nem harap

A rajzás alapértelmezésben nem veszélyes az emberre, pedig a kabóca nem válogat. Joe Biden amerikai elnököt is megtalálta egy.

A sajtóban leírtak szerint a kabócának ez a fajtája mérsékelten jelent kárt. Petéivel a fejlődőben lévő fákat és bokrokat el tudja pusztítani, viszont egy kifejlett fának már nem árt meg ha egy kabóca ott töltené a hunyászkodó első 17 évét.

A rajzásnál kisebb, de érzékelhető kellemetlenség, hogy nagyon zajos szerzetekről van szó, amelyek az érintett keleti államokban a rövid életük alatt sokak életet megkeserítik, ahogy hangjukkal párt keresnek.

Lecsapnak rájuk

Az AFP által megszólaltatott szakértők szerint a hosszú kihagyás, és a milliárdos egyszeri kirajzással a kabócának ez a fajtája a fennmaradását igyekszik biztosítani. Mókus, kutya, madár elkapja ugyan ilyenkor a kabócát, de azok annyian vannak, hogy a fajfenntartást és a sajátságos szaporodási szokását a fajnak ez sem tudja meghiúsítani.

Ezek a nézetek vitatottak, pontosan nem lehet tudni, hogy a kabócák miért maradnak ennyi ideig a földben.

Sok ínyenc étterem számára is a mostani ünnepi szezon, mivel a nyugati világban is egyre elterjedtebb a rovarokat megenni.

Ízléstől függően elkészíthetők olajban kisütve, ropogósra és kenyérfeltétként, pizzán vagy csokoládéval bevonva. Az azonban biztos, hogy az alapanyagra a mostani rajzást követően megint jó pár évet várni kell.