Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok félidős választásai előtt készült közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki republikánusok meg fogják szerezni a többséget a képviselőházban és esetleg a szenátusban is. Az előbbi már elegendő ahhoz, hogy megakadályozzák a demokrata Joe Biden államfő törvényjavaslatainak elfogadását, mint ahogy az elnök is megvétózhatja a törvényhozás kezdeményezéseit.

A szenátus sorsa a billegő államok szenátorválasztásainak eredményétől függ, elsősorban Pennsylvania, Georgia és Nevada választási eredménye döntheti el, hogy a Kongresszus felsőházában megtartja-e többségét a kormánypárt vagy sem. Ennek tükrében a Financial Times azt találgatta a szavazás kezdetekor, hogy az elnökkel szemben álló Kongresszus milyen ügyekben keserítheti meg Biden életét.

Várakozások szerint a képviselőház elnöki tisztségét Kevin McCarthy republikánus politikus veszi át, aki az elmúlt hetekben világos célzásokat tett arra, hogyan fognak szembe menni az elnök akaratával. Az egyik ilyen ügy az állam hitelfelvételi korlátja. A költségvetésben rögzítik, hogy a kormány mennyi hitelt vehet fel egy költségvetési évben, ha ezen emelni akarnak, mert a kormányzat működéséhez nem elég a pénz, ahhoz a Kongresszusnak hozzá kell járulnia. Enélkül egymás után kell bezárni az állami szervezeteket a múzeumoktól az ügynökségekig.

Sokkoló kijelentések

McCarthy arról beszélt, hogy az ország nem haladhat tovább az eladósodás útján, amit a túlzott állami költekezés okoz. Biztosítani fogják a kormányzati intézmények üzemeltetéséhez szükséges forrást, ám az elnöknek meg kell változtatnia a viselkedését. Nem fogják minden további nélkül megemelni a hitelezési korlátot – le fognak ülni az elnöki adminisztrációval, hogy megbeszéljék, hogy lehet megszüntetni a pazarlást.

Az orosz agresszió ellen védekező Ukrajna támogatása sem lesz magától értetődő, legalábbis annak mértéke megkérdőjeleződhet. McCarthy a sajtóorgánumok címlapjára került azzal a megjegyzésével, hogy pártja várhatóan nem fog hozzájárulni a háborúban álló ország finanszírozásához, ahogy a demokrata elnök a demokrata többségű kongresszussal a háta mögött tehette.

Ezt a hazai gazdasági nehézségekkel indokolta, szerinte ebben a helyzetben nem lehet biankó csekkeket kiállítani Ukrajnának. Nem meglepő, hogy a kijevi vezetés környezetében ezek a kijelentések szinte sokkolóan hatottak.

A volt elnök ügyei

Az új képviselőház várhatóan lezárja azoknak a különbizottságoknak a tevékenységet, amelyeket a demokraták indítottak, például Donald Trump volt republikánus elnök szerepvállalásáról a Kongresszus épülete elleni 2021. január 6-ai támadásban. E helyett indíthatnak többet is, például egyet, amely a koronavírus-járvány származási helyét vizsgálná, egyet, amely a Trump Mar-a-Lagóban lévő rezidenciáján tartott FBI-házkutatás hátterét firtatná, egyet, a kaotikus 2021. augusztusi afganisztáni kivonulásról, egyet Biden fia, Hunger Biden üzleti ügyeiről.

Emellett a kormány több tisztviselője ellen is alkotmányos felelősségvállalási eljárást (impeachment) kezdeményezhetnek, bár McCarthy nem szeretné, ha az ilyen eljárásokat politikai fegyverként használná egymás ellen a két párt.


Trump „csőre tölt”

Donald Trump, az Egyesült Államok előző elnöke, aki csak négy évet töltött a Fehér Házban, ezért újraválasztható, azt mondta a félidős választások előtti egyik utolsó kampányrendezvényen, hogy „nagy bejelentésre” készül egy héttel a szavazás után - tudósított a Bloomberg. Ezzel majd hogy nem megerősítette, hogy be fogja jelenteni indulását a Republikánus Párt 2024-es elnökjelölt-választó előválasztásán. A mostani versenyben induló republikánus politikustársai, akik mintegy a jóváhagyásával szállhattak ringbe a szavazatokért, szintén olyan megjegyzéseket tettek, amelyek alapján valószínűsíthető Trump indulása a 2024-es elnökválasztáson.