A piacok nagyon kedvezően fogadták az adók csökkentését célzó, decemberben elfogadott reformokat. Megismételte, hogy a Fehér Ház célja a gazdasági növekedés ütemének 3 százalékra, vagy annál is erősebb ütemre emelése - magyarázta Mnuchin, miként látja az Egyesült Államok a saját gazdasági környezetét.

A pénzügyminiszter egy nappal Donald Trump amerikai elnök látogatása előtt szólalt fel a svájci Davosban, épp akkor, amikor a dollár több mint hároméves mélypontra gyengült a főbb devizákkal szemben. Az amerikai deviza hozamelőnye elkezd csökkenni, ahogy a világ legnagyobb központi bankjai elindulnak masszív gazdaságélénkítő intézkedéseik leépítésének útján. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 2014 decembere óta először a 90 pontos küszöb alá esett kedden. Szerda délelőtt, 11 óra körül 0,49 százalékos mínuszban, 89,44 ponton - eddigi napi mélypontja, a 89,41 pont közelében.

A Trump-kabinet ezért szerdán magyarázni kezdte a helyzetet: Mnuchin például arról beszélt a jelenlévőknek, hogy fektessenek be az Egyesült Államokban. Az elnök gazdasági főtanácsadója, Gary Cohn kedden pedig azt mondta, hogy az elnök Davosban azt az üzenetet akarja átadni a világnak, hogy az Egyesült Államok nyitott az üzletek iránt. Trump arra buzdítja majd a globális nagyvállalatokat, hogy az amerikai adóreform előnyeit kihasználva fektessék be tőkéjüket az Egyesült Államokban.

"Azt akarjuk, hogy a világ fektessen be Amerikában, és hozzon létre munkahelyeket az amerikai dolgozók számára" - mondta el Cohn, hozzátéve, hogy szerintük Trump elnök "felszabadította az amerikai gazdaságot".

Donald Trump már csütörtökön ott lesz Davosban. Kétnapos látogatása alatt többek között Theresa May brit és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is tárgyal, külön találkozik az Egyesült Államokban jelentős beruházásokkal rendelkező európai nagyvállalatok vezetőivel, majd pénteken beszédet tart a Világgazdasági Fórumon. Kedden pedig fontos importvámok bevezetéséről döntött, valamint megválasztották jelöltjét az amerikai jegybank, a Fed élére.

Bill Clinton személyében legutóbb 2000-ben vett részt amerikai elnök a davosi Világgazdasági Fórumon.

A fotó forrása: Fotó: AFP Photo/Saul Loeb.