Biden korábban azt ígérte, hogy női politikust választ alelnök-jelöltjéül. Amerikai sajtóinformációk szerint a jelöltjei Kamala Harris, kaliforniai és Amy Klobuchar minnesotai szenátor, Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója és a georgiai Stacey Abrams. Valamennyien a 77 éves Bidennél jóval fiatalabbak, és eddig tartózkodtak attól, hogy biztassák Bident a szexuális zaklatási vádak tisztázására. Bident a korábban mellette dolgozó, jelenleg 56 esztendős Tara Reade vádolta meg szexuális zaklatással.

Azt állította, hogy a politikus még szenátorként 1993-ban a falhoz lökte és erőszakoskodott vele, majd miután ezt a nő szóvá tette, kirúgták állásából. Az amerikai sajtóban több tanú megerősítette az elmondottakat, és kiderült, megvan a videó arról is, hogy abban az évben a nő édesanyja betelefonált a CNN akkori egyik sztárja, Larry King műsorába, javasolva, hogy nézzenek utána egy bizonyos "ismert szenátor" dolgainak.

Biden akkori szenátusi munkatársai vagy azt mondják, hogy nem emlékeznek a történtekre, vagy tagadják Reade állításait. Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök csütörtökön azt mondta: "elégedett" azzal, hogy Biden nem foglalkozik a vádakkal.

Joe Biden még áprilisban szóvivője, Kate Bedingfield közvetítésével tagadta a vádakat, de személyesen nem szólalt meg. A vele készített interjúkban a riporterek nem firtatják az ügyet.

Elemzők szerint a demokraták nehéz helyzetben vannak, mert eddig mindig az ilyen ügyek kivizsgálását követelték és élére álltak a 2017 októberében kezdődött - a nők szexuális zaklatása elleni harcot zászlajára tűző - MeeToo-mozgalomnak is.

Több elemző emlékeztet arra, hogy a kinevezése előtti meghallgatás-sorozaton Brett Kavanaugh konzervatív főbírónak milyen hevesen hangoztatott - és mint később kiderült, megalapozatlan - szexuális zaklatási vádakkal kellett szembenéznie.