A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérése szerint júniusban az Egyesült Államok szolgáltatóiparának a teljesítménye kevésbé gyengült mint az előző hónapban, a javulás az előzetes adatoknál lényegesen nagyobb mértékűnek bizonyult.

A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke júniusra vonatkozóan az előzetes 46,7 pontnál nagyobb mértékben, 47,9 pontra emelkedett az előző havi 37,5 pontról. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig a gyarapodását jelzi.

A szolgáltatóipari és a már korábban publikált feldolgozóipari BMI adatok összesítésével kalkulált kompozit BMI végleges értéke júniusra vonatkozóan az előzetes 46,8 pontnál magasabb, 47,9 pont lett a májusi 37,0 pont után. A múlt hét szerdán publikált feldolgozóipari BMI értéke júniusra 49,8 pont lett, magasabb a májusi 39,8 pontnál és kissé magasabb az előzetes 49,6 pontnál.

Jelentős javulást mutatott júniusra vonatkozóan az amerikai ISM (Institute for Supply Management) nem-feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe is. Az ISM teljesítménymutatója júniusban már az 50 pont feletti tartományba lépett.

Az ISM felmérése azonban nem teljesen ugyanazokat az ágazatokat öleli fel, mint a Markit vizsgálata, hiszen a szigorúan véve szolgáltatóipari tevékenységek mellett magában foglal más "nem-feldolgozóipari" tevékenységeket is, mint például az építőipart.

Az ISM júniusi "nem-feldolgozóipari" BMI mutatójának a végleges értéke az 50,1 pontos piaci várakozásnál lényegesen magasabb lett, 57,1 pontot ért el a májusi 45,5 pont után.

A mutató értéke legutóbb a koronavírus-járvány előtt, februárban állt 50 pont felett. Százalékban kifejezve pedig a május-júniusi javulás a valaha elért legnagyobb növekedés a mutató történetében.

Az index részmutatói közül az üzleti aktivitást számszerűsítő érték 66 pontra emelkedett a májusi 41 pontról, az új megrendelések mutatója 61,6 pontra 41,9 pontról, az új exportmegrendeléseké pedig 58,9 pontra 41,5 pontról. A foglalkoztatás még csökkenést mutatott júniusban, de az előző havinál lényegesen kisebb mértékűt: a mutató 43,1 pontra emelkedett 31,8 pontról.