Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A berlini vezetés szerint az egyoldalú amerikai intézkedések jogsértőek, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozó indoklásuk pedig megalapozatlan.

Washington lépése veszélyes is, mert beindíthatja az "eszkaláció spirálját" - áll a közleményben, amely szerint a német kormány továbbra is kiáll a kereskedelem szabadsága, a piacok nyitottsága és a nemzetközi ügyek többoldalú megállapodásokon alapuló rendezése, a "multilaterális megközelítés" mellett.

Steffen Seibert az MTI szerint továbbá felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió (EU) május közepén tartott szófiai csúcstalálkozóján a tagállami vezetők megerősítették, hogy közös cél az védővámok alóli állandó mentesség.

Megállapodtak abban is, hogy az EU a mentességért cserébe hajlandó tárgyalni Washingtonnal négy ügyről; az ipari termékek piacához való kölcsönös hozzáférésről, a közbeszerzések piacához való kölcsönös hozzáférésről, a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításának és értékesítésének területén folytatott együttműködés továbbfejlesztéséről és arról, hogy az EU és az Egyesült Államok dolgozzon ki közös álláspontot a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjáról.

Azonban Donald Trump amerikai elnök végül mégis úgy döntött, hogy a védővámokat az EU-ban termelt acél és alumínium után is meg kell fizetni. Ezt a döntést "most alaposan kielemezzük az EU-ban" - közölte a német kormány szóvivője, hozzátéve, hogy az EU "megtette a szükséges előkészületeket ahhoz, hogy megfelelő ellenlépésekkel válaszolhasson".

Azonban a német kormány továbbra is kiáll a kereskedelem szabadsága, a piacok nyitottsága és a nemzetközi ügyek többoldalú megállapodásokon alapuló rendezése, a "multilaterális megközelítés" mellett.

A szóvivő felidézte, hogy ezt a megközelítést alkalmazták a kihasználatlan acéltermelési kapacitások problémájának kezelésében is, az egyeztetések lefolytatására globális fórumot szerveztek, és Németország 2017-ben a világ vezető ipari államait, legnagyobb feltörekvő országait és az EU-t mint intézményt összefogó G20 csoport soros elnökeként az ügy előmozdításáért dolgozott.

Donald Trump márciusban adott ki elnöki nyilatkozatot arról, hogy az acél és az alumínium importjára 25, illetve 10 százalékos vámot vezetnek be nemzetbiztonsági okok miatt. Az intézkedés hatálya alól az EU június 1-jéig ideiglenes mentességet kapott.

Az Európai Bizottság korábban jelezte, hogy importvámokat vet ki bizonyos amerikai árukra, ha az EU nem kap állandó mentességet.

Fotó forrása: David McNew/Getty Images North America/AFP