Szankciókra és más gazdasági korlátozó intézkedésekre számíthatnak egyes boszniai szerb politikusok - mondta a különmegbízott a háromtagú államelnökség tagjaival folytatott megbeszélést követően a boszniai közszolgálati televízióban (BHRT). Neveket nem említett - noha utalt Milorad Dodikra, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjára -, azt viszont leszögezte, hogy nem az egész boszniai országrészre vonatkoznak majd a megszorítások, mert "ezek az emberek már eleget szenvedtek".

Nemcsak azok a boszniai szerb vezetők számíthatnak szankciókra, akik a daytoni szerződésben foglaltak ellen munkálkodnak, hanem mindazok, akik e politikusokat és törekvéseket támogatják.

Az amerikai diplomata az interjúban arra is kitért, hogy nem lesz újabb háború Bosznia-Hercegovinában, az Egyesült Államok és európai partnerei ehhez biztonsági garanciát nyújtanak a nyugat-balkáni országnak. Mindazok a politikusok, akikkel tárgyalt, egyetértettek abban, hogy nem lesz újra háború.

Gabriel Escobar megismételte, hogy Bosznia-Hercegovina politikájának alapját a daytoni békeszerződés jelenti, ahogyan megdönthetetlen az ország területi egysége és önállósága is.

"Elutasítunk minden olyan egyoldalú lépést, mint például a szövetségi intézményekből történő kivonulás, hogy ezek az intézmények működésképtelenné váljanak, és hogy bármelyik országrész kiváljon a központi szervekből" - közölte Escobar. Hozzátette: amikor Milorad Dodikkal tárgyalt egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok elutasít minden olyan lépést, amely veszélyeztetné a daytoni békeszerződésben foglaltakat. Meg kell találni a módját annak, hogy az ország intézményei újra működőképesek legyenek és az emberek érdekeit szolgálják.

Orbán Viktor szombaton munkalátogatást tett Banja Lukában, a Boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, Milorad Dodiikkal találkozott. "Kiterjesztjük a felelős szomszédsági és gazdasági programunkat a Boszniai Szerb Köztársaság területére is, és támogatni fogjuk a kis- és középvállalkozókat, és ezzel lehetőséget teremtünk a magyar vállalkozók számára is" - mondta az MTI szerint Orbán.

A hétfői Dodik-Escobar tárgyalás után az amerikai különmegbízott újságíróknak azt mondta: a szerb vezető "nyitott volt arra, hogy megvitassa a központi intézményrendszert gyöngítő törvények visszavonását". A boszniai szerb vezető ugyanakkor a maga sajtókonferenciáján úgy fogalmazott: "egyetértek Escobar úrral abban, hogy muszáj megőriznünk a békét és a stabilitást. Megmondtam Escobarnak, hogy nem mondunk le céljainkról, bizonyos törvényeket megküldünk a Szerb Köztársaság parlamentjének és visszavonjuk egyetértésünket olyan kérdésekben, mint a hadsereg, a közvetett adózás, a bírósági rendszer."

Az utóbbi hetekben Milorad Dodik ismét többször beszélt a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság esetleges önállósulásáról, és Christian Schmidt, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője is az ország széteséséről való félelméről írt az ENSZ Biztonsági Tanácsának készített jelentésében.

Az 1992-1995-ös boszniai háborút követően Bosznia-Hercegovinát két régióra osztották, a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, valamint a túlnyomórészt bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra. A két országrésznek saját kormánya és parlamentje, valamint intézményrendszere van, de az országrészek képviselői a szövetségi intézmények munkájában is részt vesznek - írja az MTI.