A washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) szerdán közölt adatai szerint februárban 0,1 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex a januári 0,1 százalékos csökkenés után. Elemzők 0,2 százalékos emelkedést vártak az MTI szerint.

A változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten szintén 0,1 százalék volt.

Éves összevetésben a termelői árindex 1,9 százalékkal emelkedett tavaly februárhoz képest, a maginfláció pedig 2,5 százalékkal nőtt.

Noha a munkanélküliségi ráta közel öt évtizedes mélyponton van és a bérek növekednek, a fogyasztói árak éves szinten csupán 1,5 százalékkal emelkedtek, ami lehetővé teszi, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) türelmes legyen idén a kamatemelésekkel.

A Fed a 2 százalékhoz közeli inflációs célszámot az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexében határozza meg, de az infláció alakulásának megítéléséhez szoros figyelemmel követi a különböző árindexeket, így a termelői és a fogyasztói árak változását is.