Nem jogosultak a munkanélküli segélyre Ausztriában azok az emberek, akik a november 1-je óta életben lévő 3G-szabály miatt nem keresnek vagy fogadnak el egy állást - közölte Martin Kocher (ÖVP) munkaügyi miniszter.

A miniszter korábban rendeletben határozta meg, hogy a 3G-t az Osztrák Munkaügyi Hivatal (AMS) szolgáltatásaira is alkalmazni kell - írja az osztrák Kurier.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megszüntethetik a segélyek folyósítását abban az esetben, ha az arra jogosultak csak azért nem keresnek munkát, mert ahhoz fel kell venniük az oltást.

Ausztriában jelenleg azok a dolgozók, akik nem rendelkeznek teljeskörű védettséggel, kétnaponta PCR-tesztet kell csinálniuk.

Kocher elmondta, a szabály ezen kívül a képzésekre és az állásinterjúkra is vonatkozik. Akik nem tudják védettségüket igazolni vagy nem csinálnak rendszeresen tesztet, és nem is hajlandók az oltás felvételére, azoktól akár 4-6 héten keresztül megvonják a munkanélküli segélyt. Azok például, akik egy állásinterjú keretében nem tudják bemutatni az igazolásukat, 6 - akár 8 héten keresztül nem kapnak támogatást az államtól.

Ausztriában már nyáron nagy port kavar a minisztérium egyik előírása, amely arra kötelezi az oltatlan álláskeresőket, hogy fogadják el azokat a munkákat is, ahová kötelezővé tette a munkaadó a védőoltást.