A legnagyobb aggodalom most a növekedést övezi. A munkanélküliség már vélhetően tetőzött elmúlt év második felében, és ebben az évben lassú javulásnak indul, de a kép nagyon vegyes az EU-ban - mondta Andor László a Bloomberg tévének adott interjújában, Davosban. 
 

A foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelősi biztos rámutatott arra, hogy egyes országok - például Németország, Hollandia, Ausztria - nagyon jól szerepeltek, alacsonyan tudták tartani a munkanélküliséget, különösen a fiatalok munkanélküliségét, más tagállamokban azonban nagyon kritikus a helyzet. Ezekben az országokban a kormányoknak a munkahelyteremtést kellene előtérbe helyezni, akár még a gazdasági növekedésnél is nagyobb prioritásként kezelni ennek társadalmi kockázatai miatt - vélekedett a biztos.

Andor utalt arra, hogy a tagállamok munkaügyi minisztereinek múlt heti informális, gödöllői tanácsülése is kiemelt célnak tekintette az uniós szinten 21 százalékos ifjúsági munkanélküliség gyors csökkentését.

Az európai munkaidő direktíva felülvizsgálatára vonatkozó kérdésére, miszerint nem jelentene-e túl nagy terhet a vállalatoknak egy ilyen szabályozás, Andor úgy válaszolt: ez még mindig a szociális partnerek közötti egyeztetés fázisában van, ezért még korai lenne erről bármit is mondani.


A biztos ezzel kapcsolatban azt is kiemelte, hogy ez a direktíva a foglalkoztatottságra nem lesz negatív hatással, ez egy 21. századi környezetnek megfelelő szabályozás lesz, amely kellő rugalmasságot és a munkavállalók számára biztonságot biztosít. Utóbbra már csak azért is szükség lenne, mert egy hosszabb munkaerő-piaci aktivitásra és későbbi nyugdíjba vonulásra kell felkészülni.


Andor szerint egy ilyen szabályozás nem okozna versenyhátrányt az EU-nak Ázsiával vagy az Egyesült Államokkal szemben. Ez a növekedést és a versenyképességet fogja ösztönözni - vélekedett a Bloombergnek.

Davosi Világgazdasági Fórumon a biztos a legfontosabbak között említette még azokat a feladatokat, amelyek a válság miatt megnövekedett munkanélküliség taróssá válása ellen irányulnának. A biztos közös európai feladatként emelte ki, hogy az unió ne hagyja magára azokat az országokat, amelyeket a pénzügyi spekuláció sodort bajba.