Vajna "bebizonyította, hogy nincs szükséged nagy stúdiókra, hogy olyan hatalmas filmeket készíts, mint a Terminator 2. - Az emlékmás vagy a Total Recall. Hatalmas szíve volt, és az egyik legnemeslelkűbb pali volt. Hiányozni fog. Gondolataimban a családdal vagyok" - írta az amerikai színész Twitter-üzenetében, amelyet a Variety című amerikai filmes honlap idézett.

Antonio Banderas, aki az 1996-ban bemutatott Evita című film forgatásán dolgozott együtt a producerrel, szintén a Twitteren búcsúzott. "Isten veled, barátom. Köszönök mindent. Adios amigo mío. Gracias por todo" - írta spanyolul is.

Banderas Chet alakította a filmben, amelyet öt kategóriában - köztük Banderast a legjobb színészi alakításért - jelöltek Oscar-díjra. A film egyik producere Andy Vajna volt és a forgatás legnagyobb rész Budapesten zajlott.

Sylvester Stallone, aki a Rambo című filmek főzereplője volt, Instagramon búcsúzott a néhai producertől. A színész "úttörőnek" nevezte Vajnát. "Akkor hitt az 'Első vér' című, első Rambo-filmben, amikor még senki. Összetört a szívem" - fogalmazott a Floridában élő színész.

 

A Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap közölte, hogy elhunyt Andy Vajna filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A magyar filmes szakma képviselői is gyászolnak

Goda Kriszta rendező Andy Vajnára emlékezve úgy fogalmazott, hogy "pár év alatt alapvetően bizonyította azt, hogy a magyar filmeknek a hazai nézettségét fel lehet hozni egy olyan szintre, ami korábban azért nem nagyon fordult elő és olyan nemzetközi díjakat kapott Magyarország a magyar filmek által, ami szintén utoljára 30 éve volt".

Fenyő Iván színművész az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készült a Szabadság, szerelem című film kapcsán azt mondta a műsorban, hogy az egyik legprofibb magyar produkció volt, amiben valaha dolgozott. Az egész munkát Andyt Vajna profizmusa, maximalizmusa jellemezte. "Nagyon magas volt a mérce, nagyon profi munka volt. Nagyon sok és magas elvárásai voltak (...) és ugyanakkor mégis mint ember nagyon nagyvonalú volt, nagyon jószívű volt, nyitott volt nagyon és mindenkihez volt egy jó szava".

Muhi András producer felidézte, hogy egy producernek nem feltétlenül azt a filmet kell megcsinálnia, ami neki személyesen tetszik, viszont mindent a maga értékein kell tudni kezelni "és azt kell mondjam, hogy így lett az én szememben nagyon nagy producer, hogy azokban a műfajokban is, amik nem a sajátjai voltak, fölismerte, hogy kik az igazi tehetségek és kik azok, akiket támogatni kell és ennek lett az eredménye az Oscar-díj".