A Bild am Sonntage hetilap vasárnap közzétett közvélemény-kutatása szerint a CDU támogatottsága 25 százalékra csökkent, ami éppen előzi csak Zöldek 23 százalékos népszerűségét. A balközép szociáldemokraták a harmadik helyet szerezték meg, 17 százalékkal - írja az AP az 1447 választópolgár megkérdezésén alapuló legfeljebb 3 százalékpontos hibahatárral dolgozó közvélemény-kutatás eredményéről.

"A helyzet nagyon súlyos" - mondta a Bild am Sonntagnak Markus Söder, Bajorország kormányzója és az egyik legfőbb esélyese annak, hogy az öt ciklus után visszavonuló Merkel helyett a jobboldali párt kancellárjelöltje legyen a szeptemberi választásokon. "A koronavírusosak száma növekszik, és az Unió támogatottsága csökken" - foglalta össze a helyzetet Söder.

Angela Merkel pártjának és a CSU-nak a támogatottsága egy korrupciógyanús maszkbeszerzési botrány miatt kezdett csökkenni a népszerűsége, aminek hatására a legutóbbi két tartományi választást el is veszítették márciusban. Helyükre a Zöldek és a szociáldemokraták koalíciója lépett.

A másik frusztrációt okozó tényező, hogy Németország lassú koronavírus elleni oltási kampányában sokan csalódtak. Péntekig a lakosság valamivel több mint 10 százaléka kapott legalább egy dózist valamelyik készítményből.

"Az Uniónak (a CSU és CDU szövetségének - a szerk.) meg kell mutatnia, hogy még mindig van ereje és ötletei a válság kezelésére" - adott irányt Söder az eredményeket kommentálva.