Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német választópolgárok vasárnap szavaznak két nyugati tartomány választásán, amelyek korai tesztet jelentenek a konzervatív kereszténydemokratáknak, hogy milyen eséllyel maradhatnak hatalomban az év későbbi felében megtartott szövetségi voksolásán. A 2005 óta hatalmon lévő Angela Merkel kancellár nem indul az újraválasztásáért szeptemberben, és Kereszténydemokrata Uniója (CDU) már hiányolja azt a "Merkel-bónuszt", amelyet négy egymást követő országos választási győzelmet hozott nekik - írja a Reuters.

A CDU a vasárnapi szavazáson Baden-Wuerttembergben és Rajna-vidék-Pfalzban sem számít könnyű győzelemre, sőt, az elmúlt időszak közvélemény-kutatásai alapján szoros verseny lehet a győzelemért. Ennek oka egy korrupciós botrány, amely szerint a konzervatívok döntéshozói kenőpénzért intézhettek egy maszkbeszerzést. Erről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Az egykor biztonságos CDU-régióban, Baden-Wuerttembergben a párt azt kockáztatja, hogy a Zöldek koalíciós partnerként a szociáldemokratákkal (SPD) és a liberális szabaddemokratákkal váltják le őket. Rajna-vidék-Pfalzban a CDU február végén még vezetett a közvélemény-kutatásokban, de most a baloldali irányú SPD mögé csúszott.

A CDU vezetői attól tartanak, hogy ha egy koalíciós szövetség kiszorítja őket a tartományi kormányból Baden-Wuerttembergben, akkor egy ilyen koalíciós tömb hiteles alternatívaként jelenhet meg a szeptemberi szövetségi szavazáson is - és nemzeti szinten ellenzékbe taszíthatja a kereszténydemokrata pártokat.

A vasárnapi választásoknak a CDU konzervatív blokkján és annak bajor testvérpártján belüli következményei is lesznek, amelyek együttesen Németország szövetségi kormányát vezetik koalícióban az SPD-vel.

Míg a CDU új vezetője, Armin Laschet pole pozícióban van a Merkel utódjáért folytatott versenyben, a baden-wuerttembergi vereség bajor riválisának, Markus Soedernek segíthet abban, hogy szeptemberben konzervatív kancellárjelölt legyen.