Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel szívesen folytatná kancellári munkáját 2021 szeptemberéig, a következő parlamenti választásokig, ám pártján, a CDU-n belül egyre többen gondolják úgy, hogy hamarabb vissza kellene vonulnia az ország éléről - derül ki a Financial Times berlini beszámolójából. A konzervatív kormánypárt hamarosan elindítja elnökválasztási procedúráját, miután Annegret Kramp-Karrenbauer, az eddigi pártelnök 14 hónappal megválasztása után február közepén lemondott posztjáról, s ezzel arról, hogy a CDU kancellárjelöltje legyen a következő parlamenti választáson.

A gond az, hogy ha Merkel marad, akkor az új pártelnök kénytelen lesz a kancellárral társbérletben, Merkel árnyékéban kezdeni a CDU vezetését. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy ugyanúgy végzi, mint Kramp-Karrenbauer, aki nem tudott megbirkózni ezzel a helyzettel. A kereszténydemokraták a lehetetlennel kísérleteznek - véli Michael Spreng politikai elemző, a CDU korábbi tanácsadója. Akarnak egy erős új vezetőt, egy meggyőző kancellárjelöltet és eközben meg akarják tartani Merkelt az ország élén. A szakértő szerint ez a három nem megy egyszerre.

A hiba

A baj gyökere még 2018-ban keresendő, amikor Merkel pártja sorozatos tartományi választási kudarcai nyomán azzal próbálta lecsendesíteni a CDU-n belüli morgolódást, hogy bejelentette 2021 utáni távozását a politikából és nem indult újra a pártelnöki tisztségért. Ez elég nagy pálfordulás volt a részéről, ugyanis korábban az volt az álláspontja, hogy a kancellári és a CDU-elnöki tisztséget nem szabad szétválasztani. Amikor mégis így döntött, elismerte, hogy ez valójában ugrás a sötétbe.

Eleinte úgy látszott, hogy működhet a dolog: Kramp-Karrenbauer személyében választott utódjelöltje került a párt élére. A terv azonban, mármint hogy ezzel előkészítették a rendezett hatalomátadást, látványosan kudarcot vallott - véli Andreas Rödder, a Mainzi Egyetem történész professzora. Ennek legjobb bizonyítéka, hogy még Kramp-Karrenbauer is odaszúrt egyet mentorának, megjegyezte ugyanis, hogy a kancellári és a pártelnöki tisztség szétválasztása meggyengítette a CDU-t.

A következmény

A következmény világos: Merkel ragaszkodása ahhoz, hogy a kormányzati ciklus végéig az ország élén maradjon, aláásta utódjelöltje vezetői lehetőségeit, lehetetlenné tette, hogy egyértelműen érvényesítse hatalmát a CDU-n belül - véli Rödder, aki szerint Merkel a "halál csókját" lehelte rá azzal, hogy nem állt félre az útjából. Miközben Merkel az ország élén továbbra is villoghatott, a pártelnök hiábavalóan próbálkozott a megosztott - a centrista politikai folytatása, illetve a jobboldali fordulat között ingadozó - CDU irányzatainak kibékítésével.

A népszerű Bild szerkesztőségi cikkében a napokban azt írta, hogy Kramp-Karrenbeuernek nem volt meg a hatalma ahhoz, hogy kigyógyítsa a CDU-t abból a bajából, amit Merkel okozott markánsan centrista politikájával, amely a párt jelentős része szerint eltúlzott volt. A pártelnök kudarca arra utal, hogy a párt nem tud új lendületet venni addig, amíg Angela Merkel ül a kancellári székben.

Ezért a CDU-n belül sokan úgy vélik, akárki is enné át Kram-Karrenbeuer helyét a párt élén, ugyanúgy járna mint ő. Mások szerint, attól függ, ki lenne a pártelnök. Ha Armin Laschet, Észak-Ranja-Vesztfália tartomány miniszterelnöke lenne a befutó, akkor lenne esélye e felállás folytatásának, mert őt Merkelhez lojális politikusnak tarják. Ha azonban a hangsúlyozottan konzervatív Jens Spahn egészségügyi miniszter vagy Friedrich Merz bankár-politikus állna a CDU élére, akik riválisai a kancellárnak, aligha folytatódhatna a tandemvezetés.

A lehetőség

Merkel lemondatása azonban nem kis feladat, a német alkotmány ugyanis nem könnyíti meg azok dolgát, akik meg akarnak szabadulni a regnáló kancelláról. Elvileg lemondhatna, ám CDU/CSU-nak nincs meg a parlamenti többsége a zökkenőmentes folytatáshoz. A kisebbik koalíciós partner, a szociáldemokrata párt világossá tette, hogy csak Merkelt hajlandó támogatni kancellárként.

Az előrehozott választások megoldás kínálnának, de ezzel az a bökkenő, hogy júliustól Németország tölti be az EU soros elnöki tisztségét, aminek keresztebe tenne egy vezetési vákuum, illetve egy választási kampány. Mivel azonban ennek alternatívái is rosszak, mégis jöhet a hatalomváltás. Kramp-Karrenbauer utóda nem tudja megmutatni, mire képes, nem tudja érvényesíteni döntéseit, amíg nincs kormányzati hatalma, mert nem ő kancellár - fejtegeti Spreng. A társbérlet az első pillanattól kezdve aláásná a befolyását.