Schleswig-Holstein és Alsó-Szászország már fokozatosan lazítana a rendelkezéseken. Angela Merkel kancellár szerint egyes szabályokon már a teljes népesség beoltása előtt könnyíteni lehet - írta a portál.

Ha a szabályok betartásával csökkenteni tudjuk a fertőzések számát, ha a vállalkozások lehetővé teszik az otthoni munkavégzést ahol csak lehet, akkor még tovább lazíthatunk. Pillanatnyilag egyedül a brit és a dél-afrikai variáns akaszthatja meg a rendszert. Ezért kérem azt a polgároktól, hogy még tartsanak ki egy kicsit - fogalmazott a kancellár.

Az óvodák háromfokozatú megnyitását javasolta a családügyi miniszter is.

A járvány előtti életmódhoz akkor lehet visszatérni, ha a százezer lakosra vetített fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga 50 fő alá csökken. A Robert Koch Intézet adatai szerint ez jelenleg 82. Az elmúlt 24 órában 9700 új fertőzöttet regisztráltak, és 975-en vesztették életüket az új koronavírus miatt.

Merkel védelmébe vette az EU közös vakcinabeszerzését. Elmondása szerint még több pénzzel sem lehetett volna többet elérni. "Azt hiszem, összességében nem hibáztunk. Azt kaptuk, amit ígértek. Természetesen jogos a kérdés, hogy miért olt gyorsabban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Izrael, hiszen ez érdekli az embereket. De látni kell, hogy Nagy-Britannia egyetlen nap alatt, vészhelyzeti protokollal fogadta el az AstraZeneca vakcináját. Mi úgy döntöttünk, hogy az Európai Gyógyszerügynökségre (EMA) bízzuk a dolgot. Ez nem hiba volt, hanem mi a megbízhatóságra törekedtünk - mondta a politikus.

Szavai szerint Németország szívesen fogadja az orosz vakcinát is, ha az megfelel az EMA előírásainak.