A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20-országok vezetőinek októberi tanácskozásán Angela Merkel, Németország ügyvezető kancellárja figyelmeztette várható utódát, Olaf Scholzot, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt Németországban újra szigorító intézkedésekre bevezetésére lehet szükség. Scholz azonban nem foglalkozott a lehetőséggel, és az elmúlt napokban, amikor a fertőzések robbanásszerűen nőttek az országban, a német társadalom megfizette a két politikus halogató viselkedésének árát – írja a Bloomberg az ügyhöz közelálló forrásból kiszivárogtatott információra alapozva.

A Rómában tartott találkozón a leendő kancellár azért vett részt, mert ez lehetőséget adott a hatalomból távozóban lévő elődjének, hogy bemutassa külföldi kollégáinak. Eközben azt javasolta neki, hogy hívják össze a 16 német tartomány miniszterelnökét, hogy egyeztessenek a járvány elmérgesedését megelőző lépésekről. Scholz az amerikai hírügynökség fecsegő forrása szerint kézlegyintéssel reagált. Sőt az ezt követő napokban csatlakozott pártja, a szociáldemokraták, illetve két jövendő koalíciós partnerük, a liberális szabad demokraták és a Zöldek álláspontjához, miszerint nem kellenek újabb megszorítások.

Merkel eközben ahelyett, hogy ragaszkodott volna a szigorítások megtárgyalásához, elutazott Franciaországba búcsúlátogatást tenni Emmanuel Macron államfőnél. Így október utolsó napjaiban egy borvidéken fényképezkedett ottani rajongóival, majd november 5-én rekordot döntött Németországban a fertőzöttek száma.

Visszahull a fejére

A legkeményebb hangnemben a piacbarát liberálisok szóltak be az ügyvezető kancellárnak. Egyik parlamenti képviselőjük azzal utasította vissza a beoltatlanokkal szembeni korlátozások bevezetését, hogy Merkel nem csinálhat koronavírus-politikát úgy, mintha nem lettek volna választások, amelyek nyomán távozik az ország éléről. Eközben Scholz a koalíciós tárgyalások végső simításaival volt elfoglalva, majd november 18-án végül kitiltották a beoltatlanokat a vendéglátóhelyekről és a nyilvános eseményekről azokban a térségekben, ahol sok koronavírus-beteget kezelnek kórházban.

A Robert Koch Intézet szakértői szerint az intézkedések, amiket végül bevezettek, túl későn jöttek és túl kevesek. Lothar Wieler, az intézet vezetője arra biztatja honfitársait, hogy önként mondjanak le a nagy események látogatásáról, maradjanak otthon, csökkentsék magántalálkozóikat. Szerinte Németország vészhelyzetben van, aminek lehetőségére az intézet már a nyáron figyelmeztetett. Így Scholzra visszahullanak gondatlansága következményei: úgy kezdheti kancellári tevékenységét, hogy lakosság frusztrált az újabb járványhullám miatt, ami ráadásul a gazdasági kilábalást is fékezi. A legrosszabb helyzet éppen decemberi kancellári parlamenti beiktatása idejére várható.