Nagyrészt a magas brit vízumdíjaknak és a megnövekedett tandíjaknak betudhatóan jelentősen csökkent az EU-s diákok jelentkezése a brit egyetemekre. Az Egyesült Királyság belügyminisztériumának vízumstatisztikái szerint a Lengyelországból és Romániából érkező hallgatóknak kiadottak beutazási engedélyek száma 2021 októberéig 700 alá csökkent. A UCAS statisztikái hasonlóképpen azt mutatják, hogy a két országból 2021-ben már csak mintegy 1100 egyetemi hallgató iratkozott be a brit egyetemekre, szemben a 2020-as közel 6000-rel. Magyar hallgatókból alig több mint 200 fő maradt a briteknél - derül ki a Studyinternational.com összesítéséből.

Korábban a lengyel és a román hallgatók a tíz legnépszerűbb uniós ország közül kettőt alkottak a brit egyetemeken. A Felsőoktatási Statisztikai Ügynökség ugyanis megjegyzi, hogy a 2019-20-as évben több mint 8500 alap- és posztgraduális hallgató érkezett Lengyelországból és Romániából. A többi kelet- és közép-európai országból érkező diáknak kiadott vízumok száma hasonlóan visszaesett. Magyarországról mindössze 214, Bulgáriából 185, a Cseh Köztársaságból pedig 177 diáknak adtak vízumot. Ez nagyjából 50-55 százalékos az előző évhez képest mindegyik ország esetében.

Úgy tűnik azonban, hogy a nyugat-európai országokból érkező diákok továbbra is szívesen járnak brit egyetemekre. A Franciaországból, Németországból és Spanyolországból érkezők számára közel 10 000 vízumot hagytak jóvá. 

Ettől függetlenül egyértelmű, hogy a brexit hatásai nagyon káros folyamatokra mutatnak rá: a legtöbb adat arra utal, hogy az uniós diákok elfordulnak az Egyesült Királyság egyetemeitől, miután a brit kormány új korlátozásokat vezetett be. Ezek közé tartozik a diákvízum igénylésének kötelezettsége, a magasabb tandíjak és az államilag támogatott hitelekhez való hozzáférés hiánya. 

Úgy tűnik, hogy ezek a korlátozások már most is hatással vannak a brit egyetemekre való felvételre. A UCAS adatai szerint a 2021-es felvételi ciklusban az egyes kelet-európai országokból érkező egyetemi jelentkezések mintegy 70 százalékos csökkenést mutatnak.

A költségek drasztikus módon emelkedtek, ezek között szerepel a diákvízum igénylése. A brit diákvízum díja 348 font (150 ezer forint), és a diákoknak további 475 fontot (205 ezer forintot) kell fizetniük, ha az Egyesült Királyságon belülről szeretnék meghosszabbítani a vízumukat. 

A vízumkérelem részeként minden nemzetközi diáknak emellett a bevándorlási egészségügyi pótdíjat is fizetnie kell. Ez a diák tanulmányainak hosszától függően változik, de általában a legtöbb diáknak évente körülbelül 470 fontot (200 ezer forintot) kell fizetnie. 

Az uniós hallgatóknak nemzetközi tandíjat is kell fizetniük, amely legalább két-háromszor magasabb, mint amit az Egyesült Királyságban lakók fizetnek. 

Stella Ziffova, az Exeteri Egyetem magyar-szlovák származású alapszakos hallgatója szerint ez erősen leszűkíti a kelet-európai diákok körét, akik az Egyesült Királyság egyetemein tanulhatnak. 

"A diplomák most körülbelül 26 000 fontba vagy még többe kerülnek az uniós hallgatóknak, az ösztöndíjak pedig legfeljebb 5000 fontra korlátozódnak" - magyarázta a portálnak a forintra átszámolva 11,15 millió forintos tanulmányi költségről. Ráadásul a maximális 2,15 millió forintos ösztöndíjat is csak kevesen nyerik el.

"Ez sokak számára lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Királyságban tanuljanak, mert még ha részmunkaidőben tanulnának is, miközben dolgoznak, a jövedelmük nem fedezné a tandíjat és a lakbért sem" - tette hozzá.

Az Egyesült Királyság így kevesebb tehetséget is tud megtartani, mivel kevesebben választják kutatásuk helyszínéül az országot.