Ausztriában szerda reggelre elérte a 200-at országszerte az intenzív osztályon kezelt Covid-19-es betegek száma, így életbe lépett a korábban bemutatott három fokozatú járványügyi skálán az első szigorítási fokozat. Ennek megfelelően az országban az antigén tesztek érvényessége a korábbi 48 óráról 24 órára csökkent. Ez alól kivételt jelentenek az iskolások, akik számára továbbra is elegendő a heti háromszori tesztelés. Igaz, Bécsben például ebből a három tesztből jelenleg legalább kettő PCR teszt.

Minden olyan helyen, ahol a korábbi szabályozás egyszerű maszkok használatát írta elő - üzletek és a mindennapi szükségletek kielégítésére irányuló szolgáltatások helységei (fodrászat, kozmetikai szalon stb.) - mostantól FFP2-es maszkok viselése lesz kötelező. Azok, akik nincsenek beoltva, a többi kereskedelmi egységben is FFP2-es maszk viselésére vannak kötelezve. A kulturális intézményekben azok, akik se oltva nincsenek, se a betegségen nem estek még át, szintén FFP2-es maszkot kell hordjanak. Az oltottak számára csak javasolják az FFP2-es maszk használta csak ajánlott.

A 3G szabály, tehát az, hogy a részvétel csak oltottak, betegségen átesettek és teszteltek számára lehetséges, minden 25 fő feletti rendezvényre érvényes, eddig 100 fő volt a létszámhatár. Ha tovább emelkedik az intenzív osztályok terheltsége és az ott ápolt koronavírusos betegek száma eléri a 300-at, akkor további szigorítások lépnek életbe. Az éjszaka is nyitva tartó vendéglátóhelyeket vagy szórakozóhelyeket akkortól csak az oltottak vagy gyógyultak látogathatják, ugyanez lesz érvényes a nagyobb rendezvényekre is. 400 ágyas terheltségnél az antigén tesztek elveszítik teljesen érvényességüket, helyettük PCR-tesztet kérnek.

A nyilvános helyek, vendéglátás, szolgáltatások, kulturális intézmények többségében a 3G szabály eddig is érvényben volt, azonban ezen helyek többségében az oltottság, gyógyultság vagy negatív antigén teszt igazolása után a maszkkötelezettség általában nem volt előírva.

Ausztriában a kedd délutáni adatok szerint jelenleg 28 345 aktív koronavírusos esetet tartanak nyilván, eddig 10 634 volt a halálos áldozatok száma, s mintegy 800 beteg szorul kórházi ellátásra.