Az intenzív, nagyüzemi állattartás az antibiotikumokra, más néven antimikrobiális szerekre támaszkodik, hogy megakadályozza az állatok megbetegedését. Viszont ezt megelőző jelleggel is adják a baromfiknak, marháknak, sertéseknek, amelyek kifejezetten rossz körülmények között élnek. Gyakran zsúfoltan, rosszul szellőztetett és természetes fénytől mentes helyeken élik le az életüket.

De probléma még az is, hogy a fiatal állatokat korán elválasztják az anyjuktól, még az előtt, hogy természetes módon készen állnának a szilárd táplálék elfogyasztására. Az anyatej kiváltása mesterséges szerekkel egy másik fontos tényezője annak, hogy az immunrendszerük fejletlenebb és gyengébb, ami miatt folyamatosan antibiotikumozzák az állatokat.

Az Európai Unió ezt az áldatlan állapotot akarja megszüntetni: a január 28-án hatályba lépő új rendelet kimondja, hogy mind a profilaktikus, mind a metafilaktikus antibiotikum-használatot kerülni kell, és azt mondja, hogy az antimikrobiális szerek "csak kivételes esetekben használhatók megelőzésre". A metafilaxis pedig az állatcsoportok kezelését jelenti, ahol néhány állat már beteg lehet.

Ha a tilalmat megfelelően betartanák, az "gyakorlatilag véget vetne az olcsó állati fehérjéknek és az intenzív állattenyésztésnek" - mondta Peter Stevenson, a Compassion in World Farming nevű civil szervezet jogásza a Sentient állatjogi portálnak. Stevenson szerint azonban "tekintettel az állattenyésztési és a gyógyszeripari ágazatban érintett hatalmas üzleti érdekekre", minden ok megvan arra, hogy a korlátozás végrehajtása alól kibújjanak az ágazati szereplők.

Stevenson azt mondta a Sentientnek, hogy "az állattenyésztési ágazatnak úgy tűnik, hogy nincsenek tervei" az antibiotikumokra leginkább támaszkodó gyakorlatok, köztük a korai elválasztás és az intenzív borjúhús-előállítás megszüntetésére. A szakértő szerint a tilalom bebukása az emberek életére is veszélyt jelenthet: ha folytatódik az intenzív gyógyszerelés, akkor valószínűbb az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok kifejlődése. (Hogy ez mekkora probléma, jól mutatja, hogy még a koronavírus-járvány kellős közepén is az Egészségügyi Világszervezet komolyabb veszélyforrásnak tartja a rezisztens kórokozókat, mint a Covidot.)

"Ha a törvényt semmibe veszik, az antimikrobiális rezisztencia valószínűleg növekedni fog" - mondta Stevenson. "Az EU gyalázatos kudarcot vallott a haszonállatokra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának elmulasztásában - az állatok szállítására vonatkozó jogszabályokat és a sertések rutinszerű farokrögzítésének tilalmát széles körben figyelmen kívül hagyják" - indokolta meg, miért számít arra, hogy a mostani tilalom sem lesz hatékony.

Mások óvatosan üdvözölték a tilalmat, de a végrehajtás kudarcától való félelmükkel együtt. "Az új uniós rendelet pozitív fejlemény", és a maga nemében az első a világon - mondta Philippa Thornton környezetvédelmi, szociális és kormányzási (ESG) elemző a portálnak.

Thornton a FAIRR nevű civil kezdeményezést képviseli, amely egy 1000 milliárd dolláros befektetői hálózat, amely az élelmiszeripari kockázatokra összpontosít. Hozzátette, hogy bár a tilalom "szükséges, ha kezelni akarjuk az antibiotikumok túlzott és visszaélésszerű használatát az állattenyésztésben, és meg akarjuk fékezni az antimikrobiális rezisztencia növekvő "csendes járványát", de arra számít, hogy egy ideig még a problémák nem oldódnak meg. A tilalom végrehajtása sokkal nehezebb és hosszabb időt vesz igénybe az EU-ban, mivel sok gazdálkodó nem áll készen arra, hogy végrehajtsa az antibiotikumok profilaktikus használatának csökkentéséhez szükséges változtatásokat.

Az Európai Bizottsági egy tisztviselője, akit arról kérdeztek, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy a tilalmat figyelmen kívül hagyják, azt mondta, hogy bár a végrehajtás az egyes uniós kormányok felelőssége, a rendelet lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy auditálja az országokat "a nemzeti ellenőrzési rendszerek működésének ellenőrzése céljából". Más szóval: ellenőrizni fogják, különösen az antibiotikumok "értékesítését és felhasználását", hogy ezek alapján értékeljék a tiltás tendenciáit és eredményeit.

A tisztviselő hozzátette, hogy az előírások be nem tartása büntetést vonhat maga után "az egészségügyi szakemberek vagy a mezőgazdasági termelők" számára, bár a büntetések és azok végrehajtása továbbra is a nemzeti kormányok belátására van bízva. A tisztviselő továbbá emlékeztetett minden érintettet, hogy az uniós országoknak "három évük volt felkészülni" az új szabályokra, tehát nem hirtelen kezdenek bírságolásba.