A romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerda reggeltől csütörtök hajnalig másodfokú (narancs jelzésű) és hzelyenként harmadfokú (vörös jelzésű) készültséget rendelt el a Tiszába ömlő folyók felső szakaszán és az ezekbe futó patakok mentén. Az intézet honlapján közölt figyelmeztetés szerint a fenyegetés a Kraszna és a Berettyó folyók mentén a legnagyobb. A Krasznán a román-magyar államhatárig vörös riasztás van érvényben.

A vízgazdálkodási intézet a Kis- és a Nagy-Szamos vízgyűjtőjében rendelt el narancs színű riasztást a hegyekről lezúduló patakok áradása miatt. Sárga riasztást a Visó, Iza, Túr, Lápos folyókon, valamint a Sebes-Körös és a Fekete-Körös felső folyásán rendelt el az intézet.

Gabriel Oprea belügyminiszter az érintett megyék prefektusaival tartott videokonferencián közölte, Románia 18 településén okoztak károkat az áradások. A víz 42 lakást és 104 melléképületet árasztott el. Azt is hozzátette, hogy eddig 42 veszélyeztetett személyt kellett kiköltöztetni a lakásából. A miniszter elmondta, hogy az áradások által sújtott térségben egyelőre valamennyi település megközelíthető. A minisztérium 13 500 tűzoltót, csendőrt és rendőrt mozgósított a veszélyeztetett térségben.