Lengyelországban a klímával foglalkozó minisztérium júniusban bemutatja azt a tervezetet, amely meghatározza, hogyan fizessen kompenzációt a kormány a felemelt áramdíjakért – idézte a Business Insider Polska Jacek Sasin állami vagyonügyi minisztert. A kártérítést nem mindenki kaphatja meg, csak a legszegényebb réteghez tartozók.

A jogszabály tervezetét most dolgozzák ki. Ez támogatja majd egyrészt a legszegényebbeket, másrészt a szabályzat megfogalmazása szerint az úgynevezett érzékeny felhasználókat. Valószínűleg négy kritériumot vesznek figyelembe, ebből az egyik az áramra kiadott ár részesedése a család jövedelméből. Ha ez magasabb, mint 10 százalék, akkor jár a kártérítés.

Az áram árát a háztartások többsége esetén az Energetikai Szabályok Hivatala (URE) határozza meg. Jelenleg átlagosan 9,5 százalékkal kerül többe az áram, mint egy éve – derül ki a statisztikai hivatal adataiból. Elemzők szerint a következő években többek között a szén-dioxid-kibocsátás korlátozása miatt ez még nőni fog.