Az idei év első felében Csehországban drágult a legjobban az elektromos energia, nevezetesen 62 százalékkal az Európai Unió tagországainak összehasonlításában - idézi az Eurostat adatait a Radio Praha, amely kíváncsi volt arra, mi lehet ennek az oka. Jiří Gavor energiaipari szakértő szerint a válasz egyszerű.

A csehországi árak teljesen piaci alapúak voltak, míg a legtöbb európai országban az állam így vagy úgy már az év első felében is belenyúlt ezekbe az árakba. Például Lengyelországban az energiafogyasztás áfáját mérsékelték, Németországban a megújuló energia terjedését segítő adót mérsékelték, más országokban a háztartási energia árát korlátozták.

A cseh kormány vonakodott a piaci beavatkozástól, az első állami ártámogatási csomagot október 1-jétől vezették be, jóval az első félév vége után, így nem jelenhetett meg a statisztikában.

Export-import

Az átlagember értetlenül áll az előtt a tény előtt, hogy miközben Csehország rekorder az áram drágulásában, az ország elektromos energiát exportál szomszédainak. A szakértő szerint tény, hogy ha ezt nem tennék, akkor a kínálat növekedésének köszönhetően mérséklődne az áram ára, de ez nem lenne helyes.

Ha ugyanis az energiáról van szó, akkor figyelembe kell venni, hogy Csehország olajból és földgázból teljesen importból elégíti ki a szükségleteit, aminek az anyagi forrását részben az áramexportból teremtik elő. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor már nem látszik olyan vonzónak az árcsökkentés.