Lengyelország klímája ugyan sokkal hűvösebb, mint Magyarországé - 27-28 Celsius-fok körül már megkongatják a vészharangot -, mégis gondokat okozhat az áramellátásban a megszokottnál melegebb nyár -  írta a Rzeczpospolita. Az áramellátásban július második felében jelentkezhetnek az első gondok, éppúgy, mint 2015 forró nyarán.

A Europian Network of Transmission System Operators (ENSTO-E) figyelmeztetése szerint Lengyelország elektromos ellátó rendszere gyenge ahhoz, hogy kiállja az újabb próbát. A problémák akkor léphetnek fel, ha júliusban és augusztusban a csúcsidőben (13-14 óra között) olyan magas hőmérséklet lesz, mint 2015 augusztusában.

A legrosszabb helyzet július második felében fenyeget, amikor az áram iránti kereslet meghaladhatja a hazai előállítás és import együttes szintjét is. Előfordulhat, hogy a nagy ipari felhasználókat le kell kapcsolni a hálózatról.

A szakértők arra is emlékeztetnek, hogy az egyre szaporodó klímaberendezéseket a meleg napokon teljes erővel üzemeltetik, ezért évről évre rekordmennyiségű áramra van szükség nyáron. Elemzők szerint a lengyel energetikai rendszernek rugalmasabbnak kellene lennie, amiben semmit sem segít a szénre alapozó hőerőművek hálózatának bővítése. Jól jönne a napenergia, de ez a fajta áram-előállítási mód enyhén szólva nem jellemző a lengyel energiaiparban