A villamosipari és elektrotechnikai vállalatok szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) jelentése alapján az ágazat az év első hat hónapjában 108,3 milliárd euró értékben exportált, ami 13 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakit és 1,8 százalékkal a válság előttit, azaz 2019 első fél évének adatát. Az import az év első hat hónapjában 103,9 milliárd eurót tett ki a villamosipari és elektrotechnikai cikkek ágazatában Németországban, 17,6 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbit.

Júniusban 18,5 milliárd eurót tett ki az ágazati export, 19,0 százalékkal haladva meg a 2020 júniusit. A nagymértékű növekedés azonban elsősorban a tavalyi alacsony bázisnak tulajdonítható. Akkor ugyanis 6,4 százalékkal csökkent a 2019-eshez képest az export. A villamosipari és elektronikai cikkek importja júniusban a tavalyihoz képest 19,5 százalékkal 17,3 milliárd euróra csökkent.

A német villamosipari és elektrotechnikai ágazat exporttermékeinek (mint áramtermelő egységek és rendszerek, erőművek vezérlőegységei, hálózati berendezések stb.) legnagyobb felvevőpiacai Kína, az Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia és Lengyelország. Kínába 13,2 százalékkal nőtt a német kivitel júniusban 2,2 milliárd euróra, az év első felében pedig 11,5 százalékkal 12,3 milliárd euróra.

Számottevő mértékben nőtt a német villamosipar kivitele az Egyesült Államokba és Franciaországba is. Az Egyesült Államokba júniusban 1,6 milliárd euró értékben, 23,3 százalékkal az egy évvel korábbi felett, az év első felében pedig 9,1 milliárd euró értékben, 8,0 százalékkal a 2020 első hat havi felett. Franciaországba 1,1 milliárd euró értékben exportált a német ipar júniusban és 6,7 milliárd euró értékben az év első felében. A júniusi kivitel 17,8 százalékkal, az első hat havi pedig 21,6 százalékkal haladta meg a tavalyit.