Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei év első 5 hónapjában az Egyesült Államokban a megújuló energiaforrások (a biomassza, a geotermikus energia, a vízenergia, napenergia és a szélenergia) lényegesen több villamos energiát termeltek, mint szén vagy atomenergia. Az Amerikai Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének (U.S. Energy Information Administration; EIA) jelentése szerint a május külünösen jól teljesített, mert ekkor a megújuló energiaforrások a nettó villamosenergia-termelés több mint a negyedét (25,3 százalék) adták a hálózatra.

A minden idők legnagyobb amerikai rekordja mögött az EIA azt is megmutatta, hogy a nap, és a szélenergiafolyamatos, erős növekedése a tengerentúlon odáig jutott, hogy minden más energiaforrásnál gyorsabban terjed. 2020 január-május közti időszakban a napenergiával termelt áram mennyisége 23,1 százalékkal bővült (éves összehasonlításban) a 2019-es azonos időszakhoz képest), a szélé 11,5 százalékkal.
A két zöldenergiás forrásból generált áramtermelési adatok 14,2 százalékkal mutatnak többet az egy évvel ezelőtti szintnél; a növekedési spirált azonban ennél is látványosabban mutatja meg az, hogy az idei év első öt hónapjában a teljes amerikai villamosenergia-termelésnek már 12,6 százalékát biztosították e forrásokból.

A vízenergiával, a biomasszával és a geotermikus energiával együtt számolva az egy évvel korábbi 20,2 százalékról 22,3 százalékra sikerült növekedni. (Csak viszonyításként: a magyarországi áramtemelésben a megújuló energiás arány nagyságrendileg 12,5 százalék körüli értéken billeg.)

Az Egyesült Államokban a megújuló energiaforrások 2020 májusában harmadával több energiát termeltek, mint a regnáló elnök, Donald Trump által évek óta - legalábbis: szóban - megmenteni hivatott szén. Az egyik oldalon kiugró, a másikon gyalázatos eredményhez az is hozzájárul, hogy a szenes villamosenergia-termelés az utóbbi egy évben 33,9 százalékos zuhanást szenvedett el. Így mára csupán az országos volumennek 16,6 százalékát teszik ki. Így fordulhatott elő az is, hogy májusban - április után, ismét - a nem hidrogén alapú energiaforrások termeltek többet.

Jön a szén, csúszik

Az EIA ugyancsak a napokban közzétett másik elemzése szerint a széntermelés és felhasználás olyan mélyre zuhant, amire 1978 óta nem volt példa. A termelés 2018-hoz képest ugyan "csak" 7 százalékkal csökkent (706 millió tonnára), de az amerikai szénexport 2020 májusáig már közel 30 százalékkal csökkent, július közepéig pedig 27 százalékkal kisebb értéket mutatott a belföldi piacra termelt volumen, mint egy évvel korábban.

A zöldenergia öt hónapos összevetésben 6,1 százalékot vert a atomenergiára, az pedig külön is elgondolkodtató, hogy ez a különbség májusban már 20,8 százalék volt.

"Két éve jelezzük előre, hogy 2020 lehet az az év, amikor a megújuló energiaforrások felülmúlják az atomenergiát vagy a szént" - mondta a Renewable Energy Worldnek Ken Bossong, az EIA ügyvezető igazgatója. Hozzátéve: mostantól az sem elképzelheteten már, hogy a megújuló energiaforrások elkezdik ledolgozni a hátrányukat a földgázzal szemben is.