Az arany iránti érdeklődés a csillagos égbe emelkedett Csehországban - adta hírül a Hospodářské noviny gazdasági napilap. Az aranybefektetések értéke 2022-ben másfélszeresére nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és még gyorsabban bővülhetett volna, ha az aranyöntödék lépést tudnának tartani az igények emelkedésével - mondta Roman Pilíšek a nemesfémmel foglalkozó egyik vállalat, a Zlaté rezervy szakértője.

A kereslet az év első két hónapjában még lényegében a 2021-eshez hasonlóan alakult, ám a március és az április 50-100 százalékos növekedést hozott a nemesfémek piacán - mondta Libor Brůna, a Golden Gate CZ vezetője. Ez a vállalat 2,4 milliárd korona forgalmat bonyolított le az év első négy hónapjában, ami 713 millióval több a 2021. január-áprilisi forgalomnál.

A magyarázat magától értetődő, az emberek az Ukrajnában kirobbant háború miatt igyekeznek értékálló befektetésbe menekíteni a pénzüket - mondta Pilíšek. Emellett az inflációtól is tartanak, továbbá a Hospodářské noviny szerint  pénzpiacokon tapasztalható idegesség is befolyásolhatja az embereket.

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az aranybefektetés nem feltétlenül jó döntés mostanság. Az infláció legrosszabb szakaszán már túl lehetünk, miközben a kereslet miatt nőtt a nemesfémek ára. Ezen belül az aranyé nyolc százalékkal ment fel az elmúlt 12 hónapban. Akkor érdemes aranyat vásárolni, amikor az inflációs időszak elején járunk.