A svájci frank nemcsak hogy átlépte a paritást az euróval szemben (korábban egy euró mindig többet ért, mint egy frank), ma már csak 0,96 frankot ér a közös európai pénz egy egysége - írja a Világgazdaság. Ilyen erős a frank a tényleges piaci folyamatok szerint még sosem volt az euró létrehozása óta.

A frank erősödő trendje már bő tíz éve megkezdődött, egyrészt azért, mert más országokban svájci frankban vettek fel lakáshiteleket az alacsony törlesztőkamat miatt, másrészt az eurózóna néhány országának adósságválsága miatt menekülőeszköznek kezdték tekinteni az alpesi devizát.

Dühöngött a spekuláció

A folyamat tartós volt, a svájci jegybank attól félt, hogy a túlzottan erős hazai deviza árt az exportnak, ezért sapkát húzott a frankra, eurónként 1,20-os szintnél. Ez három éven át működött, de a kereslet csak nem szűnt a frank iránt, miközben óriási spekuláció alakult ki.

Végül eltörölték az árfolyamgátat, és a svájci frank újra erősödni kezdett. Ez kisebb korrekciókkal azóta is tart, de az utóbbi időben a paritás átlépésével felgyorsult.

A Reuters adatai szerint a svájci jegybank most ismét beavatkozott: a múlt héten 1,7 milliárd frankot adhatott el, hogy a folyamatot fékezze, egy héttel korábban ez az összeg 2,5 milliárd frank lehetett. A bank azt nyilatkozta, hogy komolyabb beavatkozás nem várható a piacon (ársapkát nem alkalmaznak, miután egyszer már belebuktak), de ha szélsőségesnek ítélik a mozgásokat, kisebb intervenciókra sor kerülhet.