Az argentín balközép peronista kormány népszerűségének zuhanásával és egyre hevesebb tüntetésekkel küzd, mivel az emelkedő árak az emberek vásárlóerejét csökkentik. Eközben Argentína költségvetésének hiánya meredeken emelkedik, míg a csökkenő devizatartalékok kockázatot jelentenek a gazdaság számára.

A gazdasági minisztérium egy hivatalos rendeletben közölte, hogy egy új „méltányos árak” elnevezésű programot indít, amely az élelmiszerektől és italoktól a tisztítószerekig terjedő fogyasztási cikkekre vonatkozik. A bejelentés szerint mintegy 1500 termék árát fagyasztják be, vagy korlátozzák a lehetséges áremelések mértékét – írja a Reuters.

Egyes termékek árai 4 százalékkal emelkednek, mielőtt négy hónapra belépnének az árbefagyasztási programba; mások a jelenlegi értéken kezdik a programot, de havonta legfeljebb 4 százalékkal emelkedhetnek.

A jövő évi választások előtt a kormány kifejezetten népszerűtlen, mivel már a lakossága 40 százaléka a szegénységi küszöb közelébe került. Csütörtökön ezrek tüntettek a kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ellen, amely dollármilliárdokat adott kölcsön az országnak.

A magyar kormány már tavaly megkezdte az árak szabályozását a gyorsuló infláció miatt. Elsőként a dízel és benzin árát kötötték a 480 forintos literenkénti szinthez, majd február 6 alapélelmiszer került fel a listára. Az Orbán Viktor vezette kabinet épp a héten bővítette ki a hatósági áras termékek körét az étkezési burgonyával, valamint a tojással.