Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Argentína kipróbálta a Donald Trump megválasztott amerikai elnök kampányígéretei között szereplő büntetővámot, amellyel a kék galléros munkavállalók védelme érdekében az import egy részét terhelték meg, és pestiesen szólva pofára esett - derül ki a CNN Money cikkéből. Trump 45 százalékos tarifával sújtaná a kínai és 35 százalékos kulccsal a mexikói behozatalt.

A latin-amerikai országban 2009-ben vezettek be 35 százalékos vámot az importált számítógépekre, táblakomputerekre és más elektronikai cikkekre. A cél az volt, hogy megvédjék a hazai összeszerelő üzemek szalagmunkásainak munkahelyeit. A dolog azonban annyira rosszul sült el, hogy januártól visszavonják a Trump ígéretében szereplővel megegyező tarifát.

Feketepiac

Kétségtelenül sikerült megőrizni a meglehetősen szerény argentin elektronikai összeszerelő ipart, ám az ország 44 millió lakosa durva árat fizetett ezért. A tévék, a számítógépek és a mobiltelefonok ára - sok mással együtt - az égbe szökött.

A drágaság olyan szintet ért el, hogy az argentinoknak immáron megéri a szomszédos Chilében vásárolni, ahova jóval alacsonyabb vámmal kerülnek be ezek a termékek. Ez aztán óriási feketepiacot teremtett az országban az iPhone-oknak: sokan azért vásárolnak külföldön ilyen telefonokat, hogy hazájukban a bolti árnál olcsóbban, de így is busás haszonnal túladjanak rajtuk.

Elképesztő különbség

Mindenki veszít kivéve azokat, akiknek az összeszerelő ipar ad munkát - mondja Javier Moseoro 26 éves Buenos Aires-i szoftverfejlesztő. Moseoro tavaly Chilében vakációzott és vett egy iPhone-t, illetve egy Asus Notebookot. Összesen 900 dollárral (270 ezer forint) fizetett kevesebbet, mint ha otthon vette volna meg ezeket.

A különbséget érzékelteti az iPad mini 4 ára. Argentínában 1260 dollárnyi pesót (380 ezer forint) kell kicsengetnie a fogyasztónak ezért, míg Chilében megúszhatja 640 dollárral (195 ezer forint).

Káros hatás

És ez nem minden. A helyi kereskedők szerint a verseny hiánya arra ösztönzi az argentin gyártókat, hogy gyenge minőségű termékeket állítsanak elő jó drágán. Így tehetnek zsebre extraprofitot. Nem lehet versenyképessé tenni egy ágazatot csak azzal, hogy magas vámokkal terhelik meg az importot, miközben az iparág nem foglalkoztat százezreket - mondja Matias Recchia, az IguanaFix munkaerő-közvetítő cég vezetője.

Recchia a büntetővám visszavonását akarja, mert úgy véli, hogy 120 embert foglalkoztató üzlete jobban járna, ha az emberek több tévét vásárolnának, mert ezzel több munkát adnának azoknak, akik az elektronikai cikkeket behozzák az országba, eladják a vevőknek, kiszállítják és üzembe helyezik, mint amennyi embert a helyi tévé-összeszerelő cégek foglalkoztatnak.

Öngól volt

Szakértők szerint Argentína nem teljesen jó összehasonlításai alap, de nem azért, mintha az import megvámolása nem drágítaná meg a külföldi termékeket az USA-ban is.

Az amerikai autók gyártása során például különféle részegységek és alkatrészek többször oda-vissza megjárják az ország déli és északi határait, mert az iparág az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezetre (NAFTA) alapozva széttelepült a rendszerben részt vevő Kanada, Mexikó és USA területén. Ehhez képest Trump fel akarja számolni a NAFTA-t is.

Argentínában természetesen az elektronikai összeszerelő cégek arra figyelmeztetnek, hogy munkásaik állásába kerülhet a vámok leépítése. A helyi közgazdászok azonban úgy vélik, hogy az égbe emelkedett árakat mindenképpen le kell törni.

A büntetővám-politika szerintük megbukott, mert felborította a munkahelyek egy részének védelme és az árak alacsonyan tartás közti érzékeny egyensúlyt.