Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hőség és a száraz időjárás negatív hatásai az Európai Unió egyes tagállamaiban, különösen Spanyolországban jelentős termelési veszteségeket okoztak, ami az árpaimport megugrásához vezetett. A behozott uniós árpamennyiség több mint fele Spanyolországba érkezhet a becslések szerint. A kukorica után ugyanis ez a második legfontosabb takarmánygabona, és árelőnyét magabiztosan tartja a búzával szemben - olvasható a Mezőhír elemzésében. A portál kitér rá, júliustól december végéig 1,3 millió tonna árpa érkezett az EU-ba, és még további félmillió tonna behozatalára van kilátás a következő aratási időszakig. Ez a mennyiség 82 százalékkal lenne több az egy évvel korábbinál. Európa nettó árpaexportőr (Franciaországgal és Romániával az élen), a kivitt mennyiség egy átlagos évjáratban hétszeresen felülmúlja a behozatalét.

A megtermelt árpamennyiség tavaly is hozta a szokásos, 51-54 millió tonnás eredményt, a nagyobb mértékű behozatalt a kevés kukorica indokolja. Az uniós kukoricatermés ugyanis 25 százalékkal lett rosszabb az előző évinél, mindössze 50 millió tonna lett, kevesebb, mint a betakarított árpa. Tekintve, hogy a kukorica rosszul sikerült, az árpa pedig a legjobban a gabonák között, az állattartók várhatón növelni fogják a kalászos arányát a takarmányokban.

- írja a Mezőhír. Hozzátéve: a behozott árpamennyiség fele Ukrajnából érkezik, s majdnem ugyanennyi az Egyesület Királyságból.