A lengyel mezőgazdaság rövidesen belép az e-kereskedelem világába - tudósít a Business Insider Polska. Nemsokára elkezdi működését az adásvételi platform, amelynek köszönhetően a falusi termékek a termelőktől közvetlenül a lengyel asztalokra kerülhetnek. A kis- és közepes gazdaságok remélik, hogy a kezdeményezést a vásárlók is támogatni fogják.

Annál is inkább, mert a mezőgazdaságban robbanásig feszült a helyzet: a gyümölcstermesztők például felháborodtak a felvásárlási árakon, és fővárosi, majd az egész országot lebénító blokáddal fenyegetnek. Egy kiló málna felvásárlási ára például 1,7 zloty (130 forint), ugyanakkor a legolcsóbb kiskereskedelmi ár 22 zloty (1700 forint), és ugyanez a helyzet a mezőgazdaság más területein is.

Az internetes platformot a mezőgazdasági szervezetek közös szakszervezete készíti elő. A tervek szerint ugyanúgy fog működni, mint minden más, hasonló online kiskereskedelmi portál. Várhatóan ősszel élesítik.

A tranzakció közvetlenül a termelő és a vásárló között történik majd, ezzel segítenek a parasztoknak, akiknek így nem kell a városba utazniuk a piacra. A szervezők gondoskodnak a szállításról és a raktározásról is.

Lengyelországban 1,5 millió kis családi mezőgazdasági háztartás van. A szakszervezet számít a mezőgazdasági minisztérium támogatására is, de erről még folynak a tárgyalások. Az államkincstár néhány vállalata be akar kapcsolódni a terv megvalósításába.

A fotó forrása: Pixabay