Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Noel Wathion, az EMA helyettes vezetője és Peter Arlett, a hatóság adatelemzési munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy az új adatok fényében ismét megvizsgálták a vakcina előnyeit és a vérrögképződéses esetek kockázatát különböző korcsoportokban – írja az Index.

A vizsgálatban arra koncentráltak, hogy milyen az oltóanyag hatékonysága a kórházba szállítások, az intenzív osztályra kerülés, illetve a halálozások esetén, összevetve a vérrögképződés kialakulásával. Azt tapasztalták, hogy az oltás előnyei növekednek a korral, illetve az adott populáció fertőzöttségével.

Az eredmények alapján ismételten megállapították, hogy a vakcina előnyei messze magasan meghaladják a kockázatait. Az EMA ajánlja, hogy folytassák a második adagok beadását a gyártó által meghatározott négy és tizenkét hét közötti időpontban.

Az esetleges vérrögképződést fel kell tüntetni a mellékhatások között.

A hatóság átgondolja annak lehetőségét, hogy az ajánlottnál hosszabb idő múlva adják be a második dózist, esetleg teljesen hagyják el vagy helyettesítsék egy másik mRMS-alapú vakcinával.

Egyelőre még várni kell annak eldöntésére, hogy a második adag után is kialakulhat-e vérrögképződés. A hatóság egyelőre nem változtat az AstraZenecára vonatkozó ajánlásain.