Ez teljességgel elfogadhatatlan. A szerződésben lefektetett mennyiségeket tartani kell - áll a bécsi egészségügyi minisztérium közleményében - írja az Index.

Rudolf Anschober tárcavezető azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy Ausztria minden beígért adag vakcináért küzdeni fog, és az oltási terv első fázisa, az idősek és az egészségügyi dolgozók immunizálása nem forog veszélyben. A Pfizer-BioNTech 1,2 millió vakcinájával ezt mindenképp biztosítani tudják.

Két tartomány, Stájerország és Karintia összes idősotthonában a bentlakók, valamint a dolgozók már megkapták a koronavírus elleni első védőoltást, de a többi tartományban is hamarosan végeznek az oltás első körével. A részvételi arány az idős korosztály esetében 70-80 százalékos, míg az egészségügyi személyzet mintegy 60 százaléka oltatta be magát.

Minden szállítási nehézség ellenére, halad a legveszélyeztetettebek oltása. Az időseké az elsőbbség, ezt követjük, és nem hagyjuk magunkat elbátortalanítani - idézi az osztrák sajtó Sebastian Kurz kancellárt.

Thomas Szekeres, az orvosi kamara elnöke az ORF2 közszolgálati televízió adásában vasárnap élesen bírálta az Európai Unió vakcinabeszerzési gyakorlatát. Mint mondta, az EU-nak sokkal több oltóanyagot kellett volna a kezdésre rendelnie, ahogyan azt Izrael tette. Megemlítette, hogy amennyiben az engedélyeztetés során beigazolódik, hogy az

AstraZeneca vakcinája nem alkalmas minden korosztálynak, ez felboríthatja az oltási tervet, mert akkor a tervezettel ellentétben a fiatalabbakat kell majd előbb oltani. Véleménye szerint fontos lenne az összes háziorvos beoltása is, de sajnos minden a beérkezett mennyiségek függvénye.