Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik Németországban az Astrazeneca által előállított covid-vakcina kizárólag az idősebb korosztálynak lesz beadható.

Friss sajtóértesülések szerint egy hasonló, eddig csak Berlinre korlátozódó tiltás országossá válásával csak a 60 éves és annál idősebb oltakozók kaphatják a brit cég vakcináját.

A helyi hatóságok mindezt elővigyázatossági szempontokkal igazolják, lévén az AstraZeneca vakcinákat választók között több eset volt, amikor vérrögök alakultak ki, halálesetek is voltak, amelyeket vizsgálnak, hogy közvetlen összefüggésben voltak az oltóanyaggal.

Az AstraZeneca közleményben reagált a német döntésre:

„Tiszteletben tartjuk a STIKO által a vakcinák németországi felhasználásával kapcsolatos tanácsadói minőségében hozott döntését.

Vállalatunk számára továbbra is a betegek biztonsága a legfontosabb. Az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MRHA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata nem mutatott ki ok-okozati összefüggést a vakcina és a vérrögképződéses események között, azonban az EMA arra a következtetésre jutott, hogy egyes ritka, thrombocytopeniával járó tromboembóliás események ugyan bizonyíthatóan nem hozhatók kapcsolatba a vakcinával, de az összefüggés egyértelműen nem is zárható ki, ezért további vizsgálatokra lesz szükség.

Az Egyesült Királyság, az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet szabályozó hatóságai arra a következtetésre jutottak, hogy az oltóanyag használatának előnyei, hogy megvédjük az embereket ettől a halálos vírustól, jelentősen meghaladják a kockázatokat minden felnőtt korcsoportban. A vakcina előny-kockázat profilját megerősítette az EMA a mai napon közzétett havi biztonsági frissítésében is.

Emberek tízmilliói kapták meg az oltóanyagunkat szerte a világon. Két nagy klinikai vizsgálatból származó adatok és a való élet vizsgálatok eredményei bizonyítják a vakcina hatékonyságát, megerősítve annak szerepét a jelen közegészségügyi válságban.