Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a zaporizzsjai atomerőmű orosz tulajdonba vételét szerdán.

„Meglehetősen aggályos az egész ügy, lábon ellopni egy atomerőművet, erre még nem volt példa” – reagált a hírre Aszódi Attila, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős korábbi kormánybiztos a Spirit FM-en.

A szakember szerint még hosszan fogják ezt az egészet vitatni. Nukleáris biztonsági engedélyezés szempontból is rettentően pikáns ez a helyzet, hiszen arra nemzetközi előírások vannak, hogy az üzemeltetés feltételei rendelkezésre állnak-e - tette hozzá Aszódi Attila.

Az Északi Áramlat gázvezetékeknél történtekre a szakembernek rögtön az jutott eszébe: megtámadták Európát.

Ez egy nagyon fontos európai alapinfrastruktúra. Nem tudjuk, hogy ezt a támadást ki követte el, akármilyen irányból jöhetett a támadás, de ez nyilvánvaló, hogy ha négy különböző helyen történik robbanás, és ez működésképtelenné teszi az Északi Áramlat vezetékpárját, az biztos, hogy egy szándékos és koordinált támadás volt – fogalmazott az energetikai mérnök.

Ezen a télen biztosan nem lehet számolni e vezetékekkel, de az is lehet, hogy soha többet nem. Minél több időt tölt el Európa az orosz földgázimport csökkentett mennyisége mellett, annál inkább felkészül arra, hogy a jövőben a lehető legkevésbé tegye ki magát újra az orosz földgázimportnak - vélekedett Aszódi.