Brüsszel új, páneurópai, országok között hordozható magánnyugdíjszabályokra vonatkozó javaslattal állt elő csütörtökön, amelyet rendelet formájában nyújtana be a testület. Az ötlet már a bemutatása előtt is nagy ellenállásba ütközött Németországban a Handelsblatt szerint.

A magánnyugdíjtermékek európai piaca jelenleg fragmentált és egyenlőtlen - véli az Európai Bizottság (EB). A kínálat mindössze néhány tagállamra korlátozódik, míg másutt szinte nem is létezik. Ennek oka, hogy az uniós és nemzeti szabályhalmaz gátolja az egységes és versenyképes uniós magánnyugdíjpiac kialakítását.

QP | Quality Placement

Az uniós állampolgárok szabadon utazhatnak és dolgozhatnak a 28 tagállamban, ám általános szabály híján nyugdíjba vonuláskor az uniós állampolgárok a magánnyugdíj-megtakarításaikat nem tudják a határokon át mozgatni. Ennek akar véget vetni az EB és az EU döntéshozói, ennek érdekében egyszerűsítenék az életbiztosításokra és a nyugdíjakra vonatkozó szabályozást, utat nyitva a tagállamok között hordozható, páneurópai önkéntes nyugdíjprogramok előtt.

A javaslat fontos lépés a tőkepiaci unió megvalósítása felé - véli Vladis Dombrovskis, az EB alelnöke, a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos. A terméket PEPP-nek (Pan-European Personal Pension Product) neveznék és a jelenlegi állami- és foglalkoztatói nyugdíjakat, valamint a már létező nyugdíj-megtakarítási programokat egészíti ki, célja pedig, hogy a társadalmak elöregedése miatt keletkező nyugdíj-kifizetési szakadékot áthidalja. Lépni kell, ugyanis 2060-ra már csak két aktív kereső jut minden nyugdíjasra a jelenlegi 4:1-es arányhoz képest.

Olcsóbb és átláthatóbb lesz

A tervek szerint a megtakarítók számára mindez egy termék lenne, de akár 5 befektetési stratégiával, különböző kockázatokkal - magyarázta a biztos, aki szerint jelenleg sokkal bonyolultabb termékek léteznek. Az új szabványok egyebek mellett maximalizálnák a szolgáltatóváltás költségét, előírnák a díjak és a befektetések teljesítményének átláthatóságát.

Mindez nem jelenti a nemzeti magánnyugdíjrendszerek felváltását vagy harmonizálását - fogalmazott a biztos. A jövőben a szolgáltatóknak csak egy engedélyre lenne szükségük ahhoz, hogy e termékeket az EU piacán értékesítsék. A jelenlegi nemzeti nyugdíj-megtakarításokkal szemben ezek hordozhatóak is lennének, ami azt jelentené, hogy nem kellene változtatni a megtakarítási programon, ha valaki egyik tagállamból egy másikba költözik. Ez a megoldás a bizottság szerint a megfizethetővé és vonzóvá tenné e termékeket. Az EB felmérése szerint ugyanis a 25 és 59 év közötti európaiaknak jelenleg mindössze 27 százaléka döntött a magánnyugdíj-előtakarékosság mellett.

Adóztatás

A bizottság azt is javasolja, hogy a tagállamok a meglévő, nemzeti nyugdíjtermékekhez hasonló adóelőnyt adjanak, még akkor is is, ha a PEPP nem felel meg a magánnyugdíjtermékek adókedvezményének feltételéül előírt valamennyi nemzeti kritériumnak.

Mit tud majd a PEPP?

A bizottság szerint a páneurópai magánnyugdíjtermékek lehetővé teszik majd, hogy a fogyasztók önkéntesen kiegészíthessék nyugdíjcélú megtakarításaikat, ugyanakkor kihasználhassák a megalapozott fogyasztóvédelem nyújtotta előnyöket.

A PEPP forgalmazására szigorú tájékoztatási követelmények és értékesítési szabályok vonatkoznak majd online forgalmazás esetén is, a forgalmazásához pedig a szolgáltatóknak szüksége lesz az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) engedélyére.

A megtakarítóknak joga lesz ahhoz, hogy - maximált költségek mellett - ötévente szolgáltatót váltsanak belföldön és határokon átnyúlóan egyaránt. A PEPP átvihető lesz a tagállamok között, így egy másik tagállamba való költözés esetén az ügyfelek továbbra is intézni tudják majd a saját befizetéseiket.

Az EB által javasolt keretszabályozásnak köszönhetően a szolgáltatók több tagállamra kiterjedő páneurópai magánnyugdíjtermékeket dolgozhatnak majd ki, a  határokon átnyúló forgalmazás megkönnyítését a PEPP-szolgáltatók számára uniós útlevél segíti majd.

Az EB azt szeretné, ha a javaslatot 2019-re elfogadnák, ez ugyanis a tőkepiaci unió akciótervének időzítése - mondta Dombrovskis.