Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyakig eladósodott a lengyel élelmiszeripar és a radikális jobboldali kormány magyar mintára tervezett kereskedelmi adója tovább ronthat a helyzeten - derül ki a Gazeta Wyborcza háttéranyagából. Az ágazat tartozásai elérték a 197 millió zlotyt (14 milliárd forint, egy komolyabb focistadion ára).

A helyzet ráadásul gyorsan romlik: a legutolsó, 2015 szeptemberében készült összesítéshez képest 22 millió zlotyval nőttek az ágazat cégeinek adósságai. Figyelembe véve az idő rövidségét a szakemberek szerint ez nagy növekedésnek számít.

Az adósságok regisztrálásával foglalkozó állami ügynökség adatai szerint az említett 197 milliós tartozást 2456 élelmiszer-ipari cég halmozta fel. Ez azt jelenti, hogy egy vállalkozásra átlag 57 ezer zloty jut, de az átlagon belül van olyan vállalat is, amely több mint 7,8 millió zlotyval tartozik hitelezőinek.

Bankok, körbetartozás

Az ágazat legnagyobb hitelezői a bankok, amelyeknek 95 millió zlotyval tartoznak a cégek. Ez az adósságuk 48 százaléka. A vállalatok nagyon gyakran nem fizetnek a beszállítóknak, amelyekkel szemben több mint 36 millió zlotys adósságot halmoztak fel. A beragadt hitel harmadik forrása az ágazaton belüli körbetartozás: a cégek több mint 31 millió zlotyval tartoznak egymásnak.

A legrosszabb helyzetben a húskészítményekkel foglalkozó üzemek vannak, amelyeknek több mint 71 millió zlotyt kellene visszafizetniük hitelezőiknek.

Az elemzők szerint az ágazat kilátásai sem jók. Az orosz embargó még beláthatatlan ideig elhúzódhat és azzal is számolniuk kell a lengyel élelmiszergyártóknak, hogy számos ország vezet be a következő időszakban protekcionista intézkedéseket.

Nem jó adó

Nem kedvez a cégeknek, hogy sok termék ára alacsony (az árkülönbség a magyarországi élelmiszerárakhoz képest elérheti a 30 százalékot is). Végül a legrosszabbkor jött a kereskedelmi hálózatokra kivetett adó bevezetése, amely közvetve sújtja az ágazatot, mivel az áruházláncok a felvásárlási árak csökkentésével részben az élelmiszer-szállítóikkal akarják lenyeletni a költségnövekedést.