Az északkelet-atlanti térség 15 országa az Atlanti-óceánon új védett területet hozott létre, amely nagyobb, mint Németország és az Egyesült Királyság együttes területe – írja az MTI nyomán a 24.hu.

A mintegy hatszázezer négyzetkilométer területű térség a tengeri madarak védelmét szolgálja, hogy biztosítsák fajmegőrzésüket és a tengeri biológiai sokféleség fenntarthatóságát. A terület létfontosságú a vándormadarak és az őshonos madarak táplálékszerzése és költése szempontjából.

Portugáliában megrendezett tanácskozásukon a 15 ország kormányának képviselői pénteken elfogadtak egy új északkeleti-atlanti környezetvédelmi stratégiát is a klímaváltozás hatásainak, az óceán savasodásának, a biológiai sokféleség elvesztésének, a környezetszennyezésnek, közte a tengeri műanyag szennyezésnek a csökkentése érdekében.

El kívánják érni, hogy 2025-re 50 százalékkal, 2030-ra 75 százalékkal csökkenjen a hulladék a tengerben. Az Atlanti-óceán északkeleti részén található tengeri környezet védelméről szóló 1992-ben elfogadott egyezmény (OSPAR) tagállamai között van Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland. Luxemburg, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország, továbbá az Európai Unió is a tagja.