Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország 2043-ig két atomerőművet építhet - jelentette be a lengyel energiaügyi minisztérium atomenergiai igazgatóságának vezetője, Józef Sobolewski. Az egyik az ország északi, a másik a központi részében lenne.

Még novemberben közölték, hogy a 2040-ig tervezett lengyel energetikai politika tartalmazza első nukleáris erőmű 1-1,5 gigawattos blokkjának felépítését 2033-ig. (A meglévő paksi atomerőmű kapacitása két gigawatt.) Összességében 2043-ig 6-9 gigawattnyi kapacitást akarnak kiépíteni a második létesítményt is beleszámítva. A két tervezett atomerőműnek hat energetikai blokkja lenne.

Az, hogy a második erőművet Közép-Lengyelországba tervezik, összefüggésben van azzal, hogy ott kimerül a barnaszénkészlet - fogalmazott Sobolewski. Krzysztof Tchórzewski energiaügyi miniszter szerint az nukleáris energia megoldás lehet a lengyel energiagondokra. Lengyelországnak a légszennyezés csökkentése érdekében gyorsan vissza kell fejlesztenie a szénerőműveit, amire ez a megoldás.

A beruházások költségeit ma nem tudják igazán megbecsülni, még ki sem írták a tendert a kivitelezésre. A kormány szerint a lengyel gazdaság képes kitermelni a beruházások költségeit, amelyeket a kiépítendő kapacitás nagyságától függően 40 és 70 milliárd zloty közé tesznek. Az alsó határ nagyjából megfelel a paksi bővítésre felvett orosz hitel értékével.