Az első lengyel atomerőmű a gdanski Pomerániában épülhet fel - idézte Piotr Naimski tárca nélküli minisztert, a kormány energetikai infrastruktúráért felelős megbízottját a Business Insider Polska. Bár Lengyelországban kell ehhez némi bátorság, elismerte, hogy a kormány elszánta magát a szénerőműveket bezárására.

A miniszter elmondása szerint két helyszínt vettek figyelembe az első lengyel atomerőműnek: Lubiatowot és Zarnowiecet. Az utóbbi lenne Gdansk közelében a tengerparton, az előbbi a német határtól nem messze, mindkettőre igaz, hogy Berlin 500 kilométeres környezetébe telepítenék a nukleáris létesítményt. Mind a két helyszínen dolgoznak a lehetőségek felmérésén, a tervek szerint 2033-ban "röffentenék" be az első lengyel atomreaktort.

Ha nem egy miniszter adna költségbecslést, akkor rákérdezhetnénk, hogy tudja-e mit beszél, ugyanis a teljes atomenergetika fejlesztés költségére adott előrejelzések 700-800 milliárd zlotytól 1600-1800 zlotyig tartanak. A nagyjából 1000 milliárd zlotys különbség 80 ezer milliárd forint, ami kétévnyi magyar GDP-vel összemérhető összeg. Ez önmagában felveti a szándék komolyságát, nem beszélve a technikai kihívásokról.

Viszont a nyugati határhoz közel építendő erőművel lehet idegesíteni a német, dán, svéd környezetvédőket, akik esetleg arra biztathatják kormányukat, hogy inkább adjanak némi pénzt a lengyeleknek, hogy atom helyett valami zöld energiaforrással próbálkozzanak.