A lengyel kormány megkezdte a kálium-jodid tabletták kiosztását a tűz- és vegyvédelemért felelős szervezeteknek készülve arra a helyzetre, ha a szomszédos Ukrajnában a harci cselekmények nyomán valamilyen radioaktív sugárzással járó katasztrófa következne be - írja a Notes from Poland. A varsói hatóságok valamelyik ukrán atomerőmű károsodásától tartanak.

A közvéleményt azzal nyugtatják, hogy a törvényi előírásokat követik, amelyek szerint a sugárzás veszélye esetén minden lengyelnek elérhetővé kell tenni a kálium-jodid tablettákat, amelyek némi védelmet ígérnek az embereknek - derült ki a Belügyminisztérium közleményéből. Az ország atomenergia-ügynöksége azt tette még hozzá ehhez, hogy jelenleg nincs ilyen veszély.

Beindulna az ellenakció

Amennyiben olyasmi történne, ami szennyezéssel jár, beindulnának azok az eljárások, amelyek keretében szétosztanák a kálium-jodid tablettákat. Ezek beszedése gátolja, hogy a radioaktív jód lerakódását az emberi szervezetben. A csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófája után milliószámra kaptak jódtablettákat a lengyelek, főként a gyerekek.

A lengyel atomenergia-ügynökség szerint az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjei atomerő körüli harcok egyelőre nem tettek olyan kárt a létesítményben, ami nukleáris szennyezéssel fenyegetnek. Ebben a helyzetben a szakértők nem tanácsolják jódtabletták szedését. Ezzel arra utaltak, hogy a háború kitörése után az emberek egy része - emlékezve Csernobilra - elkezdett készleteket felhalmozni ebből a védekező eszközből.