Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dokumentumot orosz részről Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója, Szerbia részéről pedig Nenad Popovic, az innovációs és technológiai fejlesztésekkel megbízott miniszter látta el kézjegyével - áll a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern MTI-hez eljutatott közleményében. Az aláírásra Vlagyimir Putyin orosz és Aleksandar Vucic szerb elnök jelenlétében került sor.

A Roszatom vezetője egyebek között közölte: "a kormányközi megállapodás számos együttműködési területet határoz meg az országok között. Ezekhez tartozik Szerbia atomenergetikai infrastruktúrájának kiépítése és fejlesztése, a kutatóreaktorok építése és modernizációja, a nukleáris gyógyászat fejlesztése, az alap- és alkalmazott kutatások az atomenergetikai felhasználás terén, az innovációs fejlesztések, az új technológiák és modern digitális technológiák az atomenergia-felhasználás terén, a nukleáris ipar és egyéb területek szakembereinek képzése és átképzése".

Az orosz vállalatvezető szerint "a nukleáris tudomány, technológia és innováció központjának megépítését célzó projekt nemcsak az Oroszország és Szerbia közötti kétoldalú együttműködésnek ad erőteljes lendületet számos innovatív területen, köztük az orvostudományban, az iparban és a mezőgazdaságban, hanem az egész közép-európai régió szintjén történő együttműködés alapjául fog szolgálni. Az összes projekt esetében szigorúan betartják a legmagasabb szintű nukleáris és sugárbiztonsági követelményeket, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség központi szerepét az ilyen az előírások és szabványok kidolgozásában."